"On je reinkarnacija Svetog Pavla"
0

Ruski kult Putina smatra svecem i spasiocem

Sarajevo-x.com
Članovi sekte iz centralne Rusije smatraju ruskog premijera Vladimira Putina reinkarnacijom apostola Svetog Pavla i vjeruju da je u jednom od svojih prošlih života bio Vladimir I Veliki, osnivač Ruske pravoslavne crkve.

"Kažem šta mi je Bog otkrio", tvrdi lider kulta, bivša robijašica Svetlana Frolova.

Putinovi savjetnici poriču bilo kakvu vezu sa sektom predvođenom bivšom radnicom željeznica, koja je osuđena za prevaru 1996. godine.

"On (Putin) ne odobrava takav način divljenja", riječi su Putinovog glasnogovornika Dmitryja Peskova.

Frolova i njeni sljedbenici su najekstremnija ilustracija kulta ličnosti koji se gradi oko Putina pred predsjedničke izbore 2012. godine.

Ispitivanje javnosti, koje je proveo nezavisni centar Levada, pokazuje da više od polovine Rusa smatra da se stvara kult ličnosti oko Putina.

Putin je odbio reći da li će se kandidovati za martovske izbore.

"Volim Putina, našeg komandira, kapetana našeg velikog broda, on je vrijedan naše ljubavi", kazala je Frolova, koja tvrdi da se "ponovo rodila" kao Majka Fotinya nakon odsluženja 21-mjesečne kazne.

Ona kaže da joj se Bog obratio i otkrio joj prošle Putinove živote, uključujući i onaj Vladimira I Velikog, koji se smatra osnivačem Ruske pravoslavne crkve.

"Svako od nas ima mnogo inkarnacija. Sveti Pavle je jedna od Putinovih", izjavila je Frolova Reutersu, u svom utočištu u selu blizu grada Nizhny Novgoroda, nekih 410 km istočno od Moskve.

Peskov je kazao da njegov šef ne odobrava učenja ove sekte. Pedesetosmogodišnji Putin je u centru političkih dešavanja i dnevnog života ove zemlje više od deset godina.

"On je zasigurno najpopularnija osoba u ovoj državi", rekao je Peskov za Putina.

Smatran za alfu i omegu ruske politike, Putin posjeduje crni pojas u džudou i često učestvuje u "testosteronskim predstavama", kao što su pilotiranje borbenim avionom ili lov na Sibirske tigrove.

Njegovi protivnici ističu da će Putin ostati najvažnija politička figura Rusije, bez obzira ko pobijedi na predsjedničkim izborima 2012. godine.

Putin je izuzetno popularan zbog povratka ponosa Rusiji nakon haosa iz devedesetih godina prošlog stoljeća, riječi su historičara Roya Medvedeva.

"Odnos prema Putinu je emocionalniji nego prema nekom drugom običnom političaru. On predstavlja neku vrstu moralnog vođe", kazao je Medvedev, koji nije u rodbinskim vezama sa trenutnim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

"Buđenje" Frolove iza zatvorskih rešetaka dešava se u vrijeme kada milioni Rusa pronalaze utjehu u oživljenim organizovanim religijama ili u novonastalim kultovima nakon kolapsa ateističkog Sovjetskog saveza.

Otac Alexei, seoski pravoslavni svećenik, zadrhtao je od gađenja kada je upitan za Frolovu i njene sljedbenike.

"Oni su neugodni susjedi. Njihova takozvana religija je besmisleni miks pravoslavlja, katoličanstva, okultnog, praznovjerja i političkih predrasuda", opisao ih je Alexei.

Za Frolovu, Putin, čiju sliku drži u svojoj spavaćoj sobi, je otjelovljenje ruskog cara.

"On ima dušu cara. Nije slučajno to što je on sada predsjednik", kazala je ona i dodala: "Možete biti premijer i još uvijek ostati predsjednik. Medvedev je samo Putinov učenik."

U svakom slučaju, kaže Frolova, budućnost Rusije je već odlučena.

"Da li se sjećate kako je Putin postao predsjednik? Yeltsin mu je predao svoje mjesto. Prema Božijoj odluci, i Medvedev će uraditi isto", kazala je ona.