Svijet
0

Ruski graničari odvući će Greenpeaceov brod u luku na ispitivanje

Klix.ba
Ruski graničari najavili su da će odvući Greenpeaceov brod u luku, nakon što su naoružani graničari okupirali brod i zatvorili aktiviste ove ekološke organizacije.

Graničari su okupirali brod nakon što su aktivisti pokušali da se popnu na naftnu platformu ruskog državnog energetskog giganta Gazproma. Aktivisti su protestirali protiv bušenja u arktičkom pojasu.

Naoružani pripadnici specijalne jedinice zaključali su članove posade na ledolomcu Arctic Sunrise, nakon što su se na palubu spustili iz helikoptera.

"U ovom trenutku brod putuje ka luci u Murmansku", saopćio je Greenpeace na Twitteru.

"Odlučeno je da se brod odvuče u luku u Murmansku zbog daljnjih pravnih procedura", rekla je glasnogovornica granične službe iz Murmanska te dodala da je kapetan već ispitan, ali da će puna istraga biti sprovedena kada brod stigne u luku. Za putovanje će biti potrebna tri dana.

Ruska sigurnosna služba FSB optužila je kapetana broda za "nezakonite aktivnosti".

Greenpeaceov stručnjak Roman Dolgov, koji se nalazi na brodu, javio je kako su suočeni sa ozbiljnim optužbama,od terorizma pa do sprovođenja nezakonitih naučnih istraživanja. Navodi i da su aktivisti zatvoreni na brodu, ali da im je dozvoljen odlazak u toalet i pušenje.

Greenpeace kaže kako je dvoje njihovih aktivista, koji su pokušali da se popnu na platformu Prirazlomnaya, odvedeno u patrolnom čamcu, da bi kasnije bili vraćeni i zatvoreni na brodu. Brod je, navodno, bio u međunarodnim vodama u trenutku racije.