Svijet
0

Ruski generalštab: Nije bilo letova ruskih letjelica iznad Gruzije

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Ruska strana poduzima energične napore s ciljem nastavka rada Mješovite kontrolne komisije (MKK) za regulaciju gruzijsko-osetinskog sukoba, navodi se u saopćenju pres-službe Ambasade Ruske Federacije u BiH u povodu optužbi gruzijske strane da su ruski avioni u ponedjeljak uvečer ispalili raketu na jedno gruzijsko selo.

Ovih dana je u Gruziju krenuo ruski kopredsjednik MKK-a, ambasador za posebne poslove ruskog MVP-a Jurij Popov, ali su "protivnici normalizacije izvršili novu provokaciju", navodi se u zvaničnom komentaru Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije u vezi s incidentom u zoni gruzijsko-osetinskog konflikta.

Prema riječima gruzijskog ministra za konfliktne situacije, kopredsjednika gruzijskog dijela MKK-a D. Bakradze, 6. augusta navečer dva aviona SU-25 "s ruskim identifikacijskim oznakama" provalila su u zračni prostor Gruzije te izvršili raketno bombardiranje gruzijske radarske stanice oko grada Gori, koja međutim nije bila oštećena. Gruzijski predstavnik izjavio da poslije "jučerašnjeg incidenta" održavanje MKK-a postaje nemogućim, dodaje se u saopćenju.

Dalje se navodi kako južnoosetinska strana potvrđuje da je tokom tog vremena u zonu konflikta u planinskom dijelu Južne Osetije s istočnog pravca, dakle iz Gruzije, provalio nepoznati avion, koji je izvršio nenišanjeno lansiranje rakete, koja je pala oko pet kilometara od radarske stanice u selu Šavšebi. Nakon manevra avion se okrenuo te otišao u suprotnom smjeru. Uskoro, za oko trideset minuta, na području je zapažen gruzijski helikopter, koji je načinio nekoliko krugova nad mjestom pada rakete.

U saopćenju se ističe da rukovodstvo Generalštaba Rusije potpuno odbija činjenicu da je bilo ikakvih letova ruskih letjelica u navedeno vrijeme u zračnom prostoru koji graniči s teritorijom Gruzije.

Dodaje se kako činjenica da gruzijska vojska ima avione SU-25 (južnoosetinska strana nema letjelica uopće), dopušta pretpostavku da određene snage, radeći po šablonu, nastavljuju dizati napetosti oko sukoba u Gruziji.

U slučaju Južne Osetije takvi pokušaji protivnika normalizacije nisu neko iznenađenje: svaki put kada se pojavljuju neki znaci mogućnosti postizanja sporazuma u okviru MKK-a, organiziraju se provokacije kako bi se dokazala neefikasnost pregovaračkih i mirotvornih mehanizama stvorenih ranije uz učešće Rusije.

Uvjereni smo da će rezultati istrage, pri tome se zalažemo za njeno hitno pokretanje, pokazati istinskog organizatora i učesnika ovih veoma opasnih igara. Ambasador za posebne poslove Jurij Popov hitno je otišao iz Tbilisija za Chinvali da se upozna sa situacijom na licu mjesta, zaključuje se u saopćenju dostavljenom iz Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.