Govorio pred parlamentom
0

Ruski general upozorio na mogućnost nuklearnog rata

FENA
Nikolaj Makarov
Nikolaj Makarov
Zapovjednik glavnog štaba ruske vojske, pred ruskim je parlamentom upozorio da je istočno širenje NATO-a povećalo rizik od potencijalnog lokanog sukoba u državama koje graniče s Rusijom.

General Nikolaj Makarov (62) izrazio je zabrinutost zbog toga što je, u proteklih je nekoliko godina, čak šest bivših članica Varšavskog pakta pristupilo NATO-u.

"U određenim uvjetima, smatram da nije nemoguće da lokalni i regionalni oružani sukobi prerastu u rat velikih razmjera, možda čak i s upotrebom nuklearnog oružja", upozorio je general Nikolai Makarov.

Također je komentirao američke planove izgradnje raketnog štita u istočnoj Evropi izjavivši da je "problem evropskog raketnog štita vrlo ozbiljan". Rusija danas ima napet odnos s Gruzijom, u kojoj je vojno intervenirala 2008. Ukrajina, koja je također jedno vrijeme naginjala zapadu, danas ima vodstvo koje više naginje Moskvi.

S druge strane, Rusija također dijeli značajnu granicu s Sjevernom Korejom, Mongolijom, Kinom i Kazahstanom, odnosi s njima su zadnjih godina prijateljski. Makarov je zapovjednik glavnog stožera i zamjenik ministra odbrane ruske vojske od 2008.

Njegov govor pred ruskim parlamentom dolazi u vrijeme kada se očekuju promjene u ruskoj politici. Naime, očekuje se da će Vladimir Putin nakon slijedećih izbora ponovno zauzeti mjesto predsjednika, a dosadašnji predsjednik Dimitri Medvedev, preuzeti njegovu poziciju premijera.