Svijet
98

Ruski brod plovio Bosforom, vojnik uperio projektil zemlja-zrak prema Istanbulu

Klix.ba
Vojnik na ruskom ratnom brodu koji je danas prolazio Bosforom viđen je kako na ramenu drži projektil zemlja-zrak pri čemu je bio okrenut prema Istanbulu, najvećem turskom gradu.

Kako je objavio turski list Hurriyet radi se o ratnom brodu "Caesar Kunikov". Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu rekao je da je ovo "ozbiljna provokacija".

Ipak, prema međunarodnim konvencijama, dozvoljen je prolazak ratnih brodova kroz moreuz Bosfor, s tim da njihovo oružje ni na koji način ne smije ugrožavati Tursku.

"To je provokacija, Međutim, potpuno su različite stvari nedavno kršenje našeg zračnog prostora ruskih aviona i ovaj slučaj prolaska vojnog broda", izjavio je Cavusoglu i pojasnio da su svi prolasci vojnih brodova, bez obzira na nacionalni predznak, kroz Bosfor regulisani međunarodnim sporazumom iz Montreuxa.

"U slučajevima kada bude uočena prijetnja, mi ćemo reagirati. Vojnici na palubi sa raketnim bacačima tokom prolaska broda, ili šta su već nosili, je samo provokacija. Nadamo se da je riječ o potezu pojedinca, a svakako nije ispravan postupak", kazao je Cavusoglu.