Svijet
0

Ruski bombarderi TU-160 testiraju rakete u Atlantiku

FENA
Rusija je u utorak poslala dva bombardera u Biskajski zaljev, u vode nedaleko od francuske i španske obale Atlantika, sa zadatkom testiranja raketa, što se smatra najvećim pomorskim vježbama u tome području od razdoblja Sovjetskog saveza.

Ispaljivanje raketa nedaleko od obala dviju zemalja članica NATO-a posljednji je u nizu poteza kojim Moskva teži demonstrirati vojnu moć na svjetskoj sceni.

Ruski bombarderi sudjeluju u vojnim vježbama u koje su uključeni i nosači aviona, ratni brodovi i lovci na podmornice iz sastava Sjeverne i Crnomorske flote.

Agencija Reuters napominje da se vojne vježbe u Atlantiku održavaju upravo u toku izborne kampanje za novoga ruskog predsjednika koji treba naslijediti Vladimira Putina.

"Danas su dva strateška bombardera Tu-160 krenula na vježbe u Biskajski zaljev i... izvest će određen broj misija te lansirati taktičke rakete", stoji u saopćenju ruskih zrakoplovnih snaga.

NATO zasad nije komentirao tok ruskih vojnih vježbi.

Predsjednik Putin, nekadašnji ruski obavještajac, koji odrađuje svoj drugi, a po ustavu i zadnji predsjednički mandat, radio je na izgradnji i poboljšanju ruskih oružanih snaga težeći Rusiji stvoriti ugled na međunarodnoj vojnoj sceni.

Neki analitičari ipak napominju da je ruski vojni budžet u apsolutnim vrijednostima znatno ispod vojnih izdvajanja Kine, Velike Britanije ili Francuske, a manji je od desetine vojnog budžeta Sjedinjenih Država.

Disciplina je još uvijek velik problem u ruskim oružanim snagama, koje treba izgraditi nakon rasula nastalog raspadom bivšega Sovjetskog saveza. Teškoće u tome zadatku su zastarjela oprema i vojna obveza.

Rusija je prošlog mjeseca najavila da će u Sredozemno more ući 11 njezinih brodova i 47 aviona, a zatim će uploviti u Atlantski okean na vježbe, prenijela je Hina.

"Ovo su najveće vježbe takve vrste od sovjetskog razdoblja", kazao je glasnogovornik ruske mornarice.