Svijet
0

Ruski bombarderi dežuraju bez nuklearnog oružja

FENA
Strateški bombarderi ruske avijacije redovno borbeno dežurstvo obavljaju bez nuklearnog oružja, izjavio je u utorak zamjenik komandanta strateške avijacije general Anatolij Žiharjov.

Prema njegovim riječima, svi avioni koji su po odluci vrhovnog komandanta predsjednika Vladimira Putina od 17. augusta ponovo na redovonom borbenom dežurstvu, poslije 15-godišnje pauze, naoružani su manevarskim raketama.

"Nastavili smo tradiciju iz sovjetskog vremena i letimo iznad sjeveroistočnog dijela Atlantika, nad Norveškim, Sjevernim i Japanskim morem, kao i nad Sjevernim polom i Aleutskim otocima", rekao je Žiharjov, dodajući da "ruski piloti ne ulaze u tuđi zračni prostor".

"Nema ničega agresivnog prema drugim zemljama", rekao je ruski general dodajući da su za održavanje uvježbanosti pilota potrebne dvije smjene sedmično, "što je normalan režim za zrakoplovne snage".

Putin je 17. augusta saopćio da je Rusija obnovila letove strateške avijacije na redovnoj osnovi, što je bilo prekinuto jednostrano 1992. godine, ali da "ruski primjer nisu pratili svi" i da je to "stvorilo sigurnosni problem za Rusiju".

Ruski predsjednik je rekao da od "partnera očekuje razumijevanje".

Posljednji ministar odbrane SSSR-a maršal Dmitrij Jazov izjavio je u ponedjeljak da su i u sovjetsko vrijeme dežurstva obavljana bez nuklearnih punjenja, prenio je Tanjug.

Ruski predsjednik je objasnio da će se dežurstvo obavljati u regijama aktivne morske plovidbe i ekonomske aktivnosti Rusije, što prema ruskim analitičarima znači da letovi nad Tihim i Indijskim okeanom treba da pokažu spremnost da se pruži pomoć saveznicima u zaštiti morskih puteva za dostavljanje sirovina, prije svega nafte u Indiju i Kinu.

Prema podacima Međunarodnog instituta za mir iz Stockholma, Sjedinjene Države su početkom godine imale 106 strateških bombardera, od kojih su 72 redovno letjela po cijelom svijetu, s opremom od 1.955 krstarećih raketa i bombi s nuklearnim punjenjem. Od njih je 85 (56 aktivnih) bombardera B-52H "leteća supertvrđava" i 21(16 aktivnih) B-2 "spirit".

Rusija, pak, prema tim podacima ima 78 strateških bombardera, 872 krstareće rakete dugog dometa i bombe s nuklearnim glavama. Među njima su 64 letjelice Tu-95MC6 i "Tu-95MC16" (po NATO klasifikaciji "medvjedi" H6 i H16), sa po šest i 16 krstarećih raketa i nuklearnim bombama, i 14 "Tu-160" ("blackjack") sa 12 krstarećih raketa i bombama.