Svijet
0

Ruski bloger Alexei Navalny osuđen na 15 dana zatvora

FENA
Alexei Navalny
Alexei Navalny
Ruski bloger Aleksej Navalni, koji je napadao korupciju, osuđen je u utorak u Moskvi na 15 dana zatvora nakon što je dan ranije uhapšen za vrijeme demonstracija pristalica opozicije koji su osudili pobjedu stranke na vlasti na općim izborima održanim u nedjelju, javila je novinska agencija Interfaks.

Alekseja Navalnog, koji je posljednjih mjeseci postao popularna figura opozicije, jedan sud u glavnom gradu proglasio je krivim što je "odbio da se pokori naredbi predstavnika državnih snaga" i osudio ga na 15 dana zatvora, naveo je isti izvor.

Istog dana je na 15 dana zatvora osuđen jedan od lidera liberalnog ruskog pokreta Solidarnost Ilja Ijašin iz istih razloga.

Ostali učesnici na demonstracijama osuđeni su na kaznu od 500 rublji (12 eura), javila je agencija.

U utorak navečer interventne snage su rastjerale demonstrante koji su se odazvali pozivima na demonstracije objavljenim na internetu. Uhapšeni su i ostali lideri opozicije, kao bivši premijer Boris Njemcov.

Opozicija je u ponedjeljak navečer prvi put nakon više godina okupila nekoliko hiljada ljudi na demonstracijama koje su bile dozvoljene za 300 učesnika.

Demonstranti su se uputili prema izbornoj komisiji, ali su ih snage reda blokirale i uhapsile 300 osoba.