Svijet
0

Ruski avioni nadletili teritotiju Južne Osetije

FENA
Ruski avioni nadletili su u srijedu teritoriju otcijepljene gruzijske autonomne oblasti Južne Osetije, poslije informacije da se gruzijske jedinice pripremaju da upadnu na južnoosetijsku teritoriju, saopćilo je u četvrtak rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Ruski avioni nadletili su teritoriju Južne Osetije zbog informacije dobijene od komande mirovnih snaga da se "gruzijske jedinice pripremaju da upadnu na južnoosetijsku teritoriju navodno da bi oslobodili četvoricu svojih vojnika", saopćilo je ministarstvo.

Prema saopćenju, Rusija je spremna da preduzme hitne i efikasne mjere da ne dopusti krvoproliće i održi situaciju u pravnim i miroljubivim okvirima.

U saopćenju je prenijeto da je u telefonskom razgovoru s komandantom Mješovitih snaga za podršku miru, Maratom Kulahmetovim, načelnik štaba mirovnih operacija Gruzije Mamuka Kurašvili izrekao "direktne prijetnje i uvrede na račun Tsinvalija" (glavnog grada Južne Osetije).

"Ukazala se neophodnost donošenja hitnih i efikasnih mjera da bi se izbjeglo krvoproliće. Avioni Ratnog zrakoplovstva Rusije izvršili su kratkotrajni prelet teritorije Južne Osetije", navedeno je u saopćenju zvanične Moskve.

"Dalji razvoj situacije pokazao je da je već taj potez omogućio da se ohlade usijane glave u Tbilisiju i preduprijedi razvoj situacije po nasilnom scenariju, čija je vjerovatnoća bila više nego realna", saopćilo je rusko ministarstvo.

Ranije tokom dana, na pres-konferenciji s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice, gruzijski predsjednik Mihail Šakašvili pozvao je Rusiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije, navodeći da su 8. jula uveče ruski vojni avioni narušili zračni prostor Gruzije i prišli Tbilisiju "toliko blizu da ih je bilo moguće vidjeti".

"Možda su tako željeli da pozdrave državnu tajnicu Rice, koja je doputovala 8. jula uveče u Tbilisi", rekao je Šakašvili i "ostavljajući šalu po strani", rekao da "Rusija ne priznaje jurisdikciju Gruzije na teritoriji regiona kuda su odletili njeni vojni avioni".

Istovremeno, komandant Sjevernokavkaskog vojnog okruga (SKVO) Sergej Makarov izjavio je u Rostovu na Donu da je vojska tog okruga spremna da u slučaju zaoštravanja u zoni konflikta u Abhaziji i Južnoj Osetiji pritrči u pomoć ruskim mirovnim snagama.

U posljednjih nekoliko dana situacija oko otcijepljenih Abhazije i Južne Osetije izuzetno je zaoštrena, obnovljena je razmjena vatre, a u Abhaziji su se dogodile tri eksplozije u kojima je poginulo četvoro a ranjeno 12 osoba.

Južoosetijske vlasti privele su 7. jula uveče četvoricu gruzijskih vojnika pod optužbom za bavljenje špijunažom i pomoći pri artiljerijskim napadima Gruzije na Tsinvali.

Gruzija je potvrdila da su njena četiri oficira zadržana u zoni konflikta, smatrajući njihovo privođenje otmicom, a načelnik štaba mirovnih operacija u Ministarstvu odbrane Gruzije Mamuka Kurašvili izjavio je da su četvorica vojnika bila u gostima u neposrednoj blizini zone konflikta i da su ih otele nelegalno "banditske formacije, sačinjene od Osećana i sjevernokavkaskih ekstremista".

Prema tvrdnjama Južne Osetije, u noći s četvrtka na petak prošle sedmice, gruzijske snage iz minobacačkog i automatskog oružja otvarale su vatru po Tsinvaliju i još dva sela, kada je jedna osoba poginula a tri ranjene.

Predsjednik Južne Osetije Eduard Kakojti izjavio je u četvrtak Interfaxu da će posjeta Rice Gruziji samo zaoštriti situaciju oko dvije nepriznate republike i doprinijeti agresivnosti politike zvaničnog Tbilisija.