Svijet
0

Ruski avion koji se srušio na Sinaju bio registrovan u Irskoj

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Airbus je potvrdila da je letjelica koju je ona proizvela pala u subotu ujutru, u Egiptu, na teritoriju poluostrva Sinaj.

“Avion koji je učestvovao u incidentu je proizveden 1997. godine i do 2012. godine je bio u vlasništvu kompanije Metrojet. Letjelica je imala oko 56.000 sati letenja tokom 21.000 letova“, naveli su iz Airbusa.

Avion star 18 godina je bio registrovan u Dablinu, u Irskoj. Avionom su ranije upravljale ruska avio kompanija Kolavia kao i Onur Air i Saudi Arabian Airlines. Iz Airbusa su napomenuli da nemaju više informacija o tome u kakvom je stanju bio avion.

Inače, A321-200 je najveći avion Airbusove porodice letjelica pod nazivom A320, koja je mogla da preveze do 240 putnika. Prvi A321 je poletio u januaru 1994. godine, a do septembra 2015. godine Airbus je proizveo 6.500 aviona iz porodice A320.

Egipatski zvaničnici i ruska ambasada u Kairu su potvrdili da je u padu aviona s ruskim turistima na Sinajskom poluotoku poginulo svih 224 putnika i članova posade. Iz olupine ruskog aviona do sada su izvučena tijela stotinu žrtava.

U avionu, koji je letio iz Sharm el-Sheikha, popularne destinacije za ruske turiste, prema Sankt Petersburgu, nalazilo se 217 putnika i sedam članova posade. Avion Airbus A-321, u kojem su se uglavnom nalazili ruski turisti, nestao je sa radara 23 minute nakon polijetanja.

"Nažalost, svi putnici na letu Sharm el-Sheikh-Petersburg su poginuli", kazali su iz ruske ambasade u Kairu uputivši saučešće porodicama i prijateljima poginulih.

Ruski mediji navode da se među putnicima nalazilo i 17 djece, starosne dobi od dvije do 17 godina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izrazio saučešće porodicama žrtava i proglasio dan žalosti. Također, izdao je naredbu da se formira državna komisija koja bi trebala utvrditi razlog pada ruskog aviona, koji je jutros pao u blizini Sinajskog poluotoka, na sjeveru Egipta.

Na čelu komisije koja će sarađivati sa egipatskim vlastima nalazit će ruski premijer Dmitri Medvedev. Putin je ministru za vanredne situacije Vladimiru Puchkovu naredio je da što prije pošalje ekipu u Egipat kako bi se istražio cijeli slučaj.

Članovi timova za pretragu i spašavanje pronašli su olupinu ruskog putničkog aviona u području Hassana, južno od grada el-Arish, planinskog područja na Sinaju.

Još uvijek nije poznat uzrok pada aviona, iako su egipatske vlasti isključile mogućnost da je avion oboren. Inače, na tom području pripadnici egipatskih snaga sigurnosti se bore protiv terorista IDIL-a.

Pripadnici službe sigurnosti sa mjesta pada aviona su ranije saopćili da je srušeni ruski avion pronađen u jugoistočnom dijelu Sinajskog poluotoka. Navodi se da je ruski avion "u potpunosti uništen".

Članovi timova za pretragu i spašavanje pronašli su olupinu ruskog putničkog aviona u području Hassana, južno od grada el-Arish, planinskog područja na Sinaju.