Svijet
0

Ruski ambasador u UN-u najavio mogućnost veta za Kosovo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da bi Rusija mogla iskoristiti pravo veta ako se pred Vijećem sigurnosti UN-a nađe rezolucija koja bi otvorila vrata provođenju plana bivšeg finskog predsjednika Marttija Ahtisaarija.

"Želimo vidjeti ozbiljne diskusije o ovom pitanju u UN-u i želimo postići dogovor u Vijeća sigurnosti o budućnosti procesa vezanih za Kosovo", rekao je Čurkin u srijedu pred početak novog kruga konsultacija o kosovskoj rezoluciji.

"Mogli bismo uložiti veto na takvu rezoluciju, ali sve je to u oblasti teorije. Ipak, željeli bismo da se nastavi ozbiljan politički dijalog o tome kako će se stvari razvijati oko statusa Kosova", rekao je Čurkin.

Ambasadorima država članica UN-a dostavljena su do sada dva još uvijek neformalna prijedloga o budućoj rezoluciji o Kosovu, prenijele su agencije.

Sjedinjene Države i grupa zapadnih država predložile su da se otvore vrata provođenju Ahtisaarijeva plana, te potvrde mandati civinlih i vojnih misija koje će u budućnosti nadgledati kosovsku nezavisnost, uz istovremenu podršku povratku izbjeglica.

Rusija je, međutim, navela da pregovore treba nastaviti dok Srbi i kosovski Albanci ne postignu obostrano prihvatljivo rješenje.

"Rusija ne može podržati odobravanje Ahtisaarijeva plana, ali je ideja da se stranama da dodatno vrijeme za razgovore na liniji naših razmišljanja", rekao je Čurkin.