Svijet
0

Ruske vlasti pokrenule operaciju spašavanja mornara i čišćenja mora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruske vlasti u ponedjeljak su pokrenule veliki spasilačku operaciju na sjevernom ulazu u Crno more kako bi spasile sedam mornara i suzbile štetu po okoliš nakon što su u oluji potonula najmanje četiri broda i stvorila se rupa na manjem tankeru.

Tri tijela su pronađena na obali u blizini Tuzla Spita, komada zemlje koji se proteže od ruske obale ka ukrajinskom Krimu, javila je novinska agencija Interfax. Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da je najmanje osam mornara nestalo, prenosi Reuters.

"Granična patrola pronašla je tri osobe u jaknama za spašavanje na obali u blizini Tuzla Spita. Moguće je da su oni članovi posade teretnog broda Nakličevan koji je potonuo u luci Kavkaz", navodi Interfax riječi portparola.

Nedjeljna oluja prepolovila je ruski naftni tanker Volgoneft 139 kod ukrajinske luke Kerč, što je dovelo do curenja najmanje 1.300 tona mazuta u more u onome što su ruski zvaničnioci opisali kao "ekološku katastrofu".

Ista oluja u uskom moreuzu između Crnog i Azovskog mora također je potopila još najmanje četiri teretna broda, tri koja su prevozila sumpor i jedan koji je prevozio metalni otpad. Olujno more također je slomilo pramac drugog naftnog tankera, ali je brod ostao na površini.

Ruski zvaničnici su izjavili da je upućeno upozorenje protiv plovljenja u tom području znatno prije teških oluja, ali kako izgleda da su neki kapetani odlučili da ignorišu savjet i da se otisnu na more.

Viktor Belcov, portparol ruskog ministarstva za vanredne situacije, izjavio je da se još šest brodova prevrnulo, ali da nijedan nije prevozio naftu.

Kazao je da je 165 spasilaca već spasilo 35 članova posade i da tragaju za ostalim nestalim mornarima.

Zvaničnici tvrde da bi hladne zimske temperature mogle dovesti do toga da gorivo potone na dno mora umjesto da pluta po površini, što otežava njegovo nalaženje i uništavanje.

Nešto dalje na Crnom moru kod ruske luke Novorusiska dva broda si bila vidljiva s obale.

Kapetan Ismael registrovan u Gruziji i Zija Koc koji plovi pod turskom zastavom nasukali su se na obali, nedaleko od lokalnih hotela. Zija Koc je prevozio metalni teret, ali je Kapetan Ismael bio prazan, saopćili su lokalni zvaničnici.

Potonuli tanker s naftom Volganeft 139 putovao je iz ruske luke Azov i bio je usidren na istočnom Krimu u Ukrajini kada su ga visoki valovi vratili nazad oko 4,45 sati u nedjelju ujutro.

Tanker sagrađen u 1978., stvoren je prvenstveno za riječni i priobalni saobraćaj, prevozio je 4.000 tona mazuta kada ga je zahvatila oluja koja je dovela do prekida snabdijevanja strujom u većem dijelu Krima.

"Mogle bi potrajati godine da se riješi ovaj problem. Mazut je teška materija i sada je potonuo na morsko dno. Ovo je veoma ozbiljna ekološka katastrofa", izjavio je Oleg Mitvol, zamjenik direktora ruske ekološke agencije Rosprirodnadzor za državni TV kanal Vesti-24.