Dmitrij Medvedev
0

Ruske trupe će se povući u četvrtak i petak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Povlačenje ruskih trupa iz Gruzije bit će završeno u četvrtak i petak, izuzev 500 vojnika, izjavio je u utorak ruski predsjednik Dmitrij Medvedev svome francuskom kolegi Nicolasu Sarkozyju.

Sakozy, kao predsjedavajući Evropske unije, i predsjednik Medvedev dogovorili su se u telefonskom razgovoru o "hitnom provođenju sporazuma o prekidu vatre u šest tačaka koji je 12. augusta zaključen s Moskvom", navodi se u saopćenju francuskog predsjedništva, prenio je AFP.

"Predsjednik Medvedev je kazao predsjedniku Sarkozyju da će povlačenje ruskih trupa biti završeno 21. i 22. augusta, izuzev 500 vojnika koji će biti zaduženi za provođenje dodatnih sigurnosnih mjera predviđenih članom 5 sporazuma od 12. augusta" o prekidu vatre, dodao je on.

Medvedev je "potvrdio da pristaje na prisustvo posmatrača OSCE-a koji će sarađivati s patrolama u privremenoj zoni sigurnosti".

Predsjednik Sarkozy je "izjavio kako želi da se broj posmatrača OSCE-a ubrzo poveća i potvrdio da će poslati francuske posmatrače u okviru ove misije".