Svijet
1

Ruske pristalice opet okupirale aerodrom u Simferopolu

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Aerodrom u Simferopolu na Krimu u Ukrajini ponovo je pod kontrolom proruskih demonstranata.

Naime, ruske pristalice i prošle sedmice su okupirali aerodrom u Simferopolu, kada su bili obustavljeni letovi tokom naredna  24 sata.

Jutros je također jedna grupa naoružanih ruskih pristalica okupirala spomenuti aerodrom, te kontroliraju izlazak i ulazak u objekte.Isto tako, blokirali su rad tornja na aerodromu na kojem su trenutno dozvoljeni letovi samo za Moskvu.

U Autonomnoj Republici Krim 27. februara 2014. godine naoružane jedinice u vojnim uniformama bez nacionalnog simbola su okupirale zgradu Parlamenta i Predsjedništva. Kasnije je utvrđeno da su vojnici u uniformama bez nacionalnih obilježja, koji su opkolili postrojenja sigurnosnih snaga Ukrajine, zapravo ruski vojnici.

Kako u Autonomnoj Republici Krim živi skoro 60 posto ruskog stanovništva i govori se ruski jezik i Parlament je sastavljen od većine ruskih predstavnika.

Nakon što su Parlament 27. februara 2014. godine okupirale naoružane grupe, za koje se kasnije ispostavilo da se radi o ruskim vojnicima, u Parlamentu su počeli sastanci o budućnosti Krima.

Na sjednici je jednostrano izabran novi predsjednik Parlamenta i premijer, no prema ukrajinskim zakonima za ljude koji se postavljaju na određene funkcije, referendum i mnoge druge odluke, potreban je glas i vlade u Kijevu.

Zbog toga ukrajinska vlada odluke koje nakon 27. februara usvaja parlament u Krimu navodi kao jednostrane.