Svijet
0

Ruske podmornice dotakle dno Bajkalskog jezera

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije male podmornice s ljudskom posadom dotakle su u utorak dno Bajkalskog jezera, postavljajući svjetski rekord za najdublji uron u slatkovodnu masu, javile su u utorak ruske novinske agencije.

Podmornice "Mir-1" i "Mir-2" spustile su se na dubinu od 1.680 metara na dnu golemog sibirskog jezera, navodi se u agencijskim vijestima. Uronom je oboren svjetski rekord, navela je novinska agencija Interfax riječi organizatora ekspedicije.

Uron u Bajkalsko jezero, koje je stanište za više od 1.700 vrsta biljaka i životinja, dio je naučne ekspedicije, javile su agencije.

Bajkalsko jezero sadrži petinu svjetske pitke vode i Unesco ga je 1998. proglasio mjestom svjetskog prirodnog naslijeđa.

Naučnici planiraju uzeti uzorke vode i tla i postavit će malu piramidu koja nosi rusku zastavu na dnu jezera, navode agencije, prenosi AP.

Šef misije Anatolij Sagalevič ranije je izjavio da će misija iznositi ukupno 60 uranjanja. Organizatori će nakon nje prikupiti listu preporuka koje imaju za cilj očuvanje Bajkalskog jezera.

"Mir-1" i "Mir-2" dobro su poznate po svojim uronima ispod Sjevernog pola u augustu prošle godine, kada su ruski učesnici stavili rusku zastavu u titanskoj kapsuli na dno Arktičkog okeana u simboličnoj gesti polaganja prava na morsko dno.