Vladimir Putin
0

"Ruske nuklearne elektrane su sigurne"

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Istraživanja su pokazala da su sve nuklearne elektrane Rusije sa stanovišta sigurnosti pouzdane, izjavio je u subotu ruski premijer Vladimir Putin, dodajući da će se to pitanje nalaziti pod kontrolom vlasti, javile su ruske novinske agencije.

"Naložio sam našim stručnjacima da analiziraju sve naše reaktore, bez obzira na pozitivne ocijene Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Sada 'Rosatom' sprovodi kompletnu provjeru svih naših reaktora", rekao je Putin na susretu s aktivom sindikata naučno-istraživačkog instituta za fizička mjerenja, s kojima je razgovarao o tragediji na centrali Fukushima u Japanu, javila je agencija Interfax.

Putin je rekao da je glavna greška u Japanu bila to "što japanski stručnjaci nisu mogli na vrijeme da pronađu i dopreme rezervne izvore energije", prenijela je RIA Novosti iz Penze, grada oko 630 kilmetara jugoistočno od Moskve.

"Prvo se desio zemljotres. On je uništio izvore snabdijevanja energijom. Bez elektroenergije nije se mogla dopremati voda potrebna za hlađenje centrale. Uključili su rezervne generatore, naišao je val cunamija i uništio te generatore", rekao je ruski premijer, dodajući da je uključen i treći nivo zaštite s akumulatorima.

"Oni su radili ispravno, ali je potrebno bilo da se na vrijeme priključe prenosivi izvori iz drugih regija zemlje. Oni to nisu učinili na vrijeme i počeli su problemi", rekao je Putin.

Ruski premijer je dodao da ne zna zašto u Japanu grade centrale u seizmički rizičnoj zoni, kao i da je u Japanu bila stara tehnika, za razliku od Rusije gdje se primjenjuju najsavremeniji metodi zaštite.

"Naši atomski reaktori mogu da rade bez vanjskih izvora snabdijevanja strujom tokom tri dana. To je sasvim dovoljno da se poduzmu operativne mjere za reagovanje", rekao je Putin.

"Svi pregledi IAEA naših elektrocentrala pokazuju da su naši parametri sigurnosti najbolji u svijetu. Mogu to da kažem s ponosom i punom odgovornošću", kazao je Putin, podsjetivši na planove Rusije da udio atomske energije u ukupnoj strukturi poveća sa sadašnjih 16 na 25 posto i da je taj udio u Francuskoj veći od 80 posto.

Poslije razornog zemljotresa i cunamija od 11. marta na centrali Fukushima -1 registrovano je niz havarija izazvanih isključivanjem sistema hlađenja, poslije čega je registrovano curenje radioaktivnih elemenata i povećanje radioaktivnosti u toj oblasti.