Svijet
0

Ruska vojska započela vježbu kontrole pripravnosti u kojoj učestvuje 150.000 vojnika

Anadolija
Po naređenju ruskog predsjednika Vladimira Putina, ruska vojska u zapadnoj i centralnoj regiji započela je vježbe pripravnosti za ratna dejstva.

Iz ruskog Ministarstva odbrane javljaju da ruski vojni avioni izvode vježbe nadlijetanja i kontrole granice, a da će u okviru vježbe biti testirano i dosipanje goriva u avione u letu. Također se navodi da su pojačane i mjere pripravnosti kopnenih i pomorskih vojnih jedinica.

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije u hitnoj vježbi kontrole pripravnosti vojske za ratno dejstvo učestvuje oko 150.000 vojnika, 90 vojnih aviona, više od 120 helikoptera, 880 tenkova i 1.200 vojnih vozila.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da vojne vježbe u Rusiji nemaju nikakve veze sa situacijom u susjednoj Ukrajini.

S druge strane, ministri odbrane NATO-a su jučer podržali cjelovitost i nedjeljivost Ukrajine.

Na sastanku ministara odbrane članica NATO jučer je potpisana zajednička izjava u kojoj se navodi da je stabilna, demokratska i neovisna Ukrajina ključ sigurnosti Euroatlanske zone.

Podsjećamo da je i američki državni sekretar John Kerry upozorio Rusiju da se "vrlo oprezno“ ponaša po pitanju Ukrajine.

I generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen je na svom Twitter profilu napisao kako je zabrinut zbog situacije na ukrajinskom poluotoku Krimu i pozvao Rusiju da ne povlači poteze koji bi dodatno podigli tenzije u Ukrajini.