Svijet
0

Ruska vlada podnijela ostavku

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski premijer Mihail Fradkov podnio je u srijedu u ime vlade ostavku koju je ruski predsjednik Vladimir Putin prihvatio, javila je agencija Itar-Tass. Zahvaljujući Putinu na povjerenju, Fradkov je odluku obrazložio time da se približavaju "veliki politički događaji u zemlji" i željom da "se predsjedniku Rusije dade puna sloboda u izboru rješenja, uključujući i kadrovske".

Putin je zahvalio Fradkovu za postignute rezutate u radu i zamolio ga da obavlja dužnost predsjednika vlade dok državna Duma ne odobri kandidaturu novog premijera.

"Zaista, zemlja se približava parlamentarnim izborima, nakon kojih slijede predsjednički. Treba zajedno razmisliti kako da izgradimo strukturu vlasti i uprave da bi odgovarala predizbornom periodu i kako bismo pripremili zemlju za period poslije izbora za parlament i poslije predsjedničkih izbora u martu 2008.", rekao je predsjednik Putin.

Sadašnja vlada bila je formirana 9. marta 2004. godine, a novog mandatara na razmatranje Dumi će predložiti ruski predsjednik, prenijele su agencije.