Svijet
0

Ruska umjetnica nestala u Berlinu

FENA
Ruska umjetnica koja je 2005. godine sudski gonjena u svojoj zemlji zbog "podsticanja na nacionalnu i vjersku mržnju" i supruga filozofa koji je kritizirao Kremlj, nestala je od petka u Berlinu, saopćila je u četvrtak policija.

Pedesetdvogodišnja Anna Mihalčuk izašla je u petak poslijepodne iz stana u kojem je sa suprugom živjela od novembra prošle godine da obavi kupovinu i od tada "nije davala znakove života", saopćila je berlinska policija.

Prema riječima supruga nestale univerzitetskog profesora Mihaila Ryklina, na kojeg se u četvrtak poziva dnevni list Tagesspiegel, "nije isključen zločin s političkim ili antisemitskim motivom". Filozof, koji sam za sebe kaže da je kritizirao rusku vladu, naveo je u pismu policiji na koje se poziva dnevni list, da je njegova supruga dobivala anonimna pisma.

Anni Mihalčuk, poznatoj u Rusiji pod umjetničkim imenom Anna Alčuk, sudilo se u njenoj zemlji zbog "podsticanja na nacionalnu i vjersku mržnju" u martu 2005. godine, zbog učestvovanja na izložbi moderne umjetnosti i prezentiranja fotomontaže gole žene na križu. Na kraju je oslobođena.

Šezdesetogodišnji Mihalil Ryklin, filozof i pisac prevođen u Njemačkoj, bivši direktor istraživačkog odjela na Akademiji nauka u Moskvi, trenutno predaje na univerzitetu Humboldt u Berlinu.