Svijet
0

Ruska štampa: Tbilisi jedini odgovoran za obaranje aviona

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruska štampa je u utorak optužila Gruziju da je jedina odgovorna u aferi o srušenome bespilotnom avionu u nedjelju iznad separatističke regije Abhazije, što ponovo stvara krizu imeđu Moskve i Tbilisija.

"Gruzija je još jednom pokušala da svoje unutarnje probleme prenese na druge. I ponovo su gruzijski vojnici inicijatori", komentira vladin dnevni list Rossisskaja Gazeta.

U ponedjeljak navečer gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili je optužio Rusiju za "agresiju", kada je, tvrdi on, ruski Mig 29 srušio gruzijski bespilotni avion iznad Abhazije.

Kremlj nije negirao činjenice i zadovoljio se s tim da izrazi svoju "zbunjenost" zbog pomisli da se takav avion može naći iznad "zone sukoba".

Za dnevni list Izvestija, "gruzijske vlasti ponovo osuđuju Rusiju za sve nevolje".

Ovaj list podsjeća na hronologiju cijele petljavine Gruzijaca koji su najprije negirali da su upotrijebili bespilotne avione u aphazijskom zračnom prostoru, a zatim priznali da s radi o avionu "gruzijskog ministarstva unutarnjih poslova".

"Moskva je napravila prijateljski gest kada je uspostavila poštanske veze s Tbilisijem. Nije se moglo ni zamisliti da će Tbilisi tolerirati zatopljavanje rusko-gruzijskih odnosa, pa je on, prema tome, programirao Mig", piše Komsomolskaja Pravda sugerirajući da lovac upotrijebljen da sruši bespilotni avion nije ruski nego da pripada nekoj zemlji iz NATO-a.