Svijet
0

Ruska štampa ismijala Nicolasa Sarkozyja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja ismijava ruska štampa u četvrtak, dan nakon njegove prve zvanične posjete Moskvi koja nije donijela nikakav konkretan rezultat, zailježilo je nekoliko novina.

"Sarkozy se probudio i vidio Crveni trg", ironizira dnevni list Gazeta kao i sveukupna štampa, jer je francuski predsjednik izrazio pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zadovoljstvo što se probudio na Crvenom trgu iako se hotel u kojem je spavao ne nalazi na njemu.

"Počeli smo se pitati gdje se predsjednik Sarkozy mogao probuditi da bi onda vidio Crveni trg", rugaju se i novine opozicije Kommersant, uz podsjećanje da hotel National, u kojem je odsjeo Sarkozy, jeste blizu Crvenog trga, ali se ne vidi s njegovih prozora.

"Crveni trg se može vidjeti s prozora Lenjinovog mauzoleja, ali mauzolej nema prozora", piše Kommersant.

Neubičajeno okrutna ruska štampa se uglavnom usredotočila na detalje kao što je mimika francuskog predsjednika, zatim činjenica da je s Putinom bio na ti ili da nosi cipele s petama.

Štampa je zabilježila i Sarkozyjev pragmatizam jer se brinuo o tome da pokaže kako "francusko-rusko prijateljstvo nije prekinuto poslije odlaska Jacquesa Chiraca, njegovog prethodnika u Jelisejskoj palači, koji je bio saveznik predsjednika Putina u Evropi.

"Kako su mu Kremlj i vizija Crvenog trga dali krila, Sarkozy je na konferenciji za štampu govorio o želji francuskih investitora da uđu u kapital Gazproma", ruskog naftnog diva, piše Nezavisimaja Gazeta pod naslovom: "Snovi i fantazije Nicolasa Sarkozyja".

"Razgovori u Moskvi između ruskoga i francuskog predsjednika su pokazali da će se odnosi između dviju zemalja graditi na pragmatičnim osnovama", piše poslovni list Vedomosti.

"Nije bilo nikakvih rezultata", piše ovaj list naglašavajući odsustvo konkretnih izjava o Iranu, Kosovu i ekonomskoj saradnji.