"Femme fatale"
0

Ruska špijunka postala zvijezda američkih tabloida

Sarajevo-x.com
Anna Chapman (Foto: Facebook)
Anna Chapman (Foto: Facebook)
Ruska 28-godišnja poslovna žena, poznata po fatalnom imidžu, postala je miljenica tabloida u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što su se pojavile informacije da je radila u stilu špijuna iz perioda hladnog rata.

Izazovne fotografije Anne Chapman, preuzete sa društvene mreže Facebook objavljene su na naslovnici lista "New York Daily News", kratko nakon što je Ruskinja uhapšena zajedno sa 10 drugih navodnih članova špijunske službe koju su Rusi poslali u SAD na misiju.

Inspektori FBI-a su pratili Chapmanovu u periodu od januara do juna 2010. godine, nakon čega su je opisali kao "dobro istreniranu operativku".

Kako bi izbjegla sastanke sa jednim neidentifikovanim muškarcem, Chapmanova se s njim u kafiću povezivala preko laptopa i onda su jedno drugom slali šifrovane poruke.

Navodno je prethodno radila u Velikoj Britaniji i bila udata za britanskog državljanina.

U SAD-u je imala lažni pasoš, a prema pisanju web-portala LifeNews.ru, iz Moskve se u New York preselila u februaru ove godine, nakon razvoda.

U intervjuu objavljenom na YouTubeu sebe je opisala kao "stručnjakinju koja želi zaposliti mlade profesionalce u Moskvi i New Yorku".

Na svom Facebook-profilu u međuvremenu je napisala komentar: "Ako to možete zamisliti, onda to možete i ispuniti. Ako možete sanjati o tome, onda to možete i postati."