Cipar
0

Ruska pravoslavna crkva istupila iz KEK-a

FENA
Na sastanku Središnjeg odbora Konferencije europskih Crkava (KEK), održanom od 6. do 11. listopada na Cipru, Ruska pravoslavna Crkva najavila je da prekida sudjelovanje u tome europskom ekumenskom tijelu.

U priopćenju koje je objavio Moskovski patrijarhat ističe se da je to učinjeno zato što je Središnji odbor KEK-a odbio prihvatiti zahtjev za članstvo Estonske pravoslavne crkve, autonomne Crkve koja je nastala 1993. i povezana je s Moskovskim patrijarhatom.

U priopćenju Patrijarhat ističe kako je prije toga, u studenom 2007. isti taj odbor prihvatio zahtjev za učlanjenjem Estonske apostolske pravoslavne crkve, koju je 1996. ustanovio Carigradski patrijarhat i koju Moskva ne priznaje.

U priopćenju Patrijarhat dovodi u pitanje i ispravnost procedure glasovanja koja je dovela do odluke da se u KEK ne primi Estonsku pravoslavnu crkvu te ističe „s dubokom žalošću da KEK gubi svoju ulogu pomirenja i jedinstva, sve više ignorirajući glasove crkava koje se nalaze izvan Europske unije".

Na kraju priopćenja ističe se da će Ruska pravoslavna crkva nastaviti "razvijati dobre odnose sa crkvama koje su u sastavu KEK-a".

KEK je, sa svoje strane, u priopćenju od 13. listopada izrazio žaljenje zbog odluke Moskovskog patrijarhata da prekine svoje sudjelovanje u tome ekumenskom tijelu.

Rekonstruirajući sve ono što se zbivalo na sastanku Središnjeg odbora na Cipru KEK u svom priopćenju, koje je potpisao predsjednik KEK-a Jean Arnold de Clement, ističe kako ta odluka nije odraz radova Središnjeg odbora na njegovu sastanku na Cipru. Središnji odbor jasno je izrazio želju da učvrsti ekumensko bratstvo u Estoniji i potpomogne približavanje dviju pravoslavnih crkava, koje su već članovi Estonskog vijeća crkava. Ipak, na Cipru, nastavlja predsjednik KEK-a, nije se željelo ići dalje od toga, ističući tako nužnost da dva patrijarhata, onaj u Carigradu i onaj u Moskvi nastave razgovore oko rješenja koje bi bilo prihvatljivo objema stranama.

Središnji je odbor dakle morao odgoditi svoju odluku. Zato je želja KEK-a, ističe se u priopćenju, da bude u stanju odgovoriti na spomenuti zahtjev Estonske pravoslavne crkve koja je povezana s Moskovskim patrijarhatom prije KEK-ove skupštine u Lyonu 2009. godine