Svijet
0

Ruska policija tukla demonstrante

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ruska policija tukla je i hapsila opozicione demonstrante u nedjelju, nakon mirnih demonstracija protiv predsjednika Vladimira Putina, tokom drugog dana masovnih hapšenja.

Oko 100 osoba je uhapšeno, prema prvim informacijama iz policije, nakon protesta koalicije Druga Rusija koja traži slobodne izbore, nakon što Putin siđe s vlasti iduće godine, javlja AFP.

Oko 2.000 demonstranata izvikivalo je "revolucija!" i "sloboda!", suočivši se sa najmanje 1.500 članova sigurnosnih snaga, uključujući i specijalnu policiju sa crnim šljemovima koja ih je okružila.

Kada su se ljudi počeli razilaziti, policija je tukla svakoga ko je pokušao da izađe iz njihovog kordona. Među uhapšenima nalazi se i Eduard Limonov, jedan od vođa Druge Rusije, kazao je njegov glasnogovornik.

Žena srednjih godina ostavljena je krvavog nosa. Policija je žurila da tuče čovjeka koji je ležao na zemlji, nakon što je pao sa ograde dok je pokušavao da pobjegne iz kordona. "Sramota!" vikali su demonstranti dok je policija silom u autobus uvodila 10 osoba.

Sukobi u Saint Petersburgu uslijedili su nakon nasilnog sloma sličnog skupa koji je u subotu organizirala Druga Rusija u Moskvi.

Tada, najmanje 200 osoba je uhapšeno, uključujući i koalicionog vođu, bivšeg svjetskog šampiona u šahu Garryja Kasparova, koji je oslobođen nekoliko sati kasnije.

Napetosti rastu u Rusiji pred predsjedničke izbore, zakazane za mart 2008. godine, na kojima će se odlučivati ko će zamijeniti Putina, koji po ustavu mora sići sa ove pozicije na kraju drugog mandata.

Putin, koji nadgleda nagli ekonomski rast Rusije, veoma je popularan, i očekuje se da će onaj koga Putin predloži preuzeti Kremlj.