Zvaničnici potvrdili
0

Ruska katastrofa znak globalnog zagrijavanja

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Topli talas u Rusiji, suše i veliki požari, koji su ubili desetine ljudi i uništili milione hektara pšenice, samo su još jedan pokazatelj da globalno zagrijavanje prouzrokuje ekstremne vremenske uslove širom svijeta, objavili su rusku zvaničnici, javlja "Associated Press".

Savjetnik za meteorologiju u Kremlju, Alexander Bedritsky, smatra da su i druge prirodne nepogode povezane sa povećanjem temperature na Zemlji, poput najgorih poplava u Pakistanu ikad zabilježenih i toplotnog udara u Francuskoj 2003. godine, koji je ubio 15.000 ljudi.

Kada se zajedno uzmu u obzir, jasni su pokazatelji globalnog zatopljenja, rekao je Bedritsky, koji se nalazi na čelu Svjetske meteorološke organizacije.

Američki stručnjak Jonathan Pershing nedavno je rekao da su vremenske nepogode promjene koje su posljedica klimatskih promjena.

Ruski vatrogasci su, u međuvremenu, uspjeli izaći na kraj sa velikim požarima koji su zahvatili njihovu zemlju, a meteorolozi su najavili da hladni talas, koji dolazi sa sjeverozapada nosi velike padavine i niže temperature.

Iako u Rusiji još uvijek gori oko 500 požara, njihova površina smanjena je za 15 posto, dok su požari oko Moskve smanjeni za polovinu.

Toplotni udar, koji nije zabilježen u Rusiji otkad se prati vrijeme, uzrokovao je stotine požara. Vrućina i smog prekrili su Moskvu, zbog čega je udvostručen broj smrtnih slučajeva.