Svijet
0

Ruska flota mora otići iz Ukrajine 29. maja 2017.

FENA
Ukrajina traži da ruska Crnomorska flota napusti svoju bazu u Krimu nakon isteka ugovora o najmu 2017. godine, javljaju u utorak ukrajinski i ruski mediji.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Vasili Kirilič izjavio je da ruska flota mora napustiti baze na teritoriju Ukrajine 29. maja 2017. te da se o tome pitanju ne može pregovarati.

Njegova je izjava uslijedila u utorak, dan nakon što je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Grigorij Karasin rekao da bi ruska strana mogla ponuditi Ukrajini više novca za ostanak Crnomorske flote u Sevastopolju nakon 2017.

"Postoji jasno državno stajalište, koje je obznanjeno na svim razinama, a to je da pitanje baze ruske Crnomorske flote ne može biti predmet trgovine", istaknuo je Kirilič.

Prema njegovim riječima, sadašnji ustav Ukrajine ne predviđa baze stranih vojnih snaga na teritoriju Ukrajine.

Godine 1997. Boris Jeljcin i Leonid Kučma potpisali su sporazum kojim Rusija priznaje postojeće ukrajinske državne granice, a time je priznala i da su poluotok Krim i tamošnja vojna luka Sevastopolj dio ukrajinskog teritorija.

Inače, poluotok Krim je sve do 1954. godine bio ruski, a tada ga je Nikita Hruščov darovao Ukrajini u ime, kako je obrazloženo, sveslavenskog bratstva, a u povodu 200. obljetnice ujedinjenja Rusije i Ukrajine.

Nakon raspada SSSR-a, prenosi Hina, dvije države potpisale su i sporazum po kojemu ruska vojska ostaje u Sevastopolju do 2017. godine, s tim da Ukrajini na ime troškova godišnje plaća 98 milijuna dolara.