Stručnjaci u konfuziji
0

Rusima nerazumljiv izvještaj o pogibiji Kačinjskog

FENA
Neki od nalaza sadržanih izvještaju komisije poljske vlade o uzrocima avionske nesreće u Smolensku u kojoj je prošle godine poginuo poljski predsjednik Leh Kačinjski i još 95 osoba, nisu razumljivi, ocijenili su stručnjaci u Rusiji.

Predsjednik tehničke komisije ruskog Međudržavnog komiteta zrakoplovstva Aleksej Morozov rekao je da su pojedini dijelovi izvještaja poljske vlade, koji je jučer objavljen, izazvali nedoumicu kod ruskih stručnjaka.

Prema riječima Morozova, jedan od zaključaka koji je izazvao konfuziju ruskih specijalista jeste tvrdnja da prisustvo neovlaštenih osoba u pilotskoj kabini aviona, posebno glavnokomandujućeg zrakoplovnih snaga Poljske, nije utjecalo na odluke pilota i na psihofizičko stanje posade. Govoreći o navedenim tehničkim nedostacima aerodroma u Smolensku, Morozov je potvrdio da su svi ti nedostaci sadržani i u ranije objavljenom izvještaju ruske komisije koja je istraživala uzroke nesreće, ali i zaključila da oni nisu uzrokovali pad aviona.

Glasnogovornik Istražnog komiteta Rusije Vladimir Markin rekao je da će istraga uzeti u obzir zaključke poljske komisije o katastrofi predsjedničkog aviona Tu 154. "Samo uspoređivanjem i analizom svih dostupnih podataka o ovom slučaju i rezultata forenzičkih ispitivanja, kao i nakon završetka cjelokupne istrage, bit će poduzete pravne i proceduralne odluke o utvrđivanju uzroka i uvjeta koji su doveli do nesreće, kao i utvrđivanje odgovornosti", naveo je Markin, javio je Tanjug.

Predsjednik Poljske Kačinjski, njegova supruga i veliki broj državnih i vojnih zvaničnika poginuli su kada avion nije uspio da, u uvjetima guste magle, sleti na pistu, 10. aprila 2010. godine, na sjeveru Rusije.

Poljska delegacija putovala je na obilježavanje godišnjice stradanja više hiljada Poljaka u Rusiji tokom Drugog svjetskog rata.