Svijet
50

Rusija želi kolonizirati svemir: Dolazimo na Mjesec i ostat ćemo zauvijek

Klix.ba
Zapad trenutno brine u vezi toga da li će Rusija izvesti invaziju na Ukrajinu, no Kremlj ima veće planove za osvajanje. Meta je Mjesec.
Foto: EPA
Foto: EPA

Moskva je danas objavila planove o osvajanju i koloniziranju svemira, te postavljanje stalne baze na Mjesec.

"Dolazimo na Mjesec zauvijek", rekao je zamjenik premijera Rusije Dmitry Rogozin. Ovaj komentar dao je nakon posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Kosmonautičkom memorijalnom muzeju u Moskvi. U subotu Rusi slave Dan kosmonauta obilježavajući pionirski let Yurija Gagarina u svemir 12. aprila 1961. godine.

Budući prioriteti ruske vlade su, kako je navedeno u medijima, "ruski svemir" u kojem su mete Mars i drugi svemirski objekti.

"Naš cilj je let na Mars i asteroide. U narednih 50 godina mislim da će to biti moguće", rekao je zamjenik premijera.

Prvi korak je istraživanje Mjeseca za koje je zadužena ruska svemirska i vojna industrija, a koja je odnedavno meta sankcija koje uvodi Evropska unija i SAD zbog ukrajinske krize.

"Mjesec nije centar utrke. To je odvojeni, samostalni cilj", rekao je aludirajući na takmičenje SAD-a i Rusije u vezi Mjeseca. Naglasio je kako je proces osvajanja svemira počeo i da nema kraja.

Rusija ima u planu da lansira tri lunarna svemirska broda, dva će sletjeti na površinu a jedan će biti u orbiti, do kraja ove decenije.

Misija Luna-25 trebala bi početi 2016 godine, a druge dvije misije trebala bi početi 2018. godine. Tražit će vodu na površini Mjeseca.

Do 2040. godine, Rusi planiraju napraviti lunarnu bazu za dugoročnu misiju. Smatra se da Mjesec ima jedini realne šanse da ima izvor vode, minerale i druge izvore koji su bitni za buduće svemirske misije.

Laboratorija na Mjesecu koristit će se za testiranje novih svemirskih tehnologija. Rogozin je obećao razvoj super-teške rakete za lunarnu misiju i za Mars.

Za sankcije Zapada i SAD-a rekao je kako će ih samo još više podstaći da rade na usavršavanju svog svemirskog programa.

"Ne trebamo se plašiti sna i dizanja granica na najveći nivo za razvoj. Rusija ima sve što je potrebno za novi napredak u svemirskom istraživanju. Sve što trebamo je naučiti kombinirati idealizam i pragmatizam, te kako da pravilno organizujemo naš posao", zaključio je Rogozin.