Diplomatski spor
0

Rusija zaprijetila kontramjerama protiv Irske

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je u srijedu zaprijetila da će se osvetiti za odluku Irske da traži od ruskog diplomate da napusti tu zemlju, pošto je otkriveno da su ruski tajni agenti u SAD-u koristili falsifikovane irske pasoše.

"Taj neosnovan i neprijateljski čin neće proći bez primjerenog odgovora", citirala je ruska novinska agencija Interfax zamjenika ministra vanjskih poslova Vladimira Titova.

Irska policija zahtijevala je od ruskog diplomate da napusti zemlju pošto je policijska istraga pokazala da su ruske obavještajne službe ukrale identitet šest irskih državljana i falsifikovale pasoše za potrebe jednog špijunskog prstena koji djeluje u SAD-u.

Novi diplomatski spor uslijedio je poslije nekoliko sličnih sukoba Moskve i drugih zapadnih zemalja poslije optužbi za špijunažu koji su rezultirali međusobnim izbacivanjem diplomata, prenosi Reuters.

Velika Britanija je u decembru uskratila gostoprimstvo ruskom diplomati pošto su nađeni dokazi da je ruska obavještajna služba djelovala protiv britanskih interesa, na što je Moskva odgovorila istom mjerom.

Tajni agenti i pripadnici terorističkih grupa izuzetno cijene irske pasoše, jer neutralan status Irske znači da su njeni državljani dobrodošli u većini zemalja.

Irska vlada je u junu prošle godine pozvala Izrael da povuče jednog od zaposlenih u ambasadi ove zemlje u Dublinu zbog upotrebe lažnih pasoša u vezi s ubistvom jednog od zapovjednika Hamasa u Dubaiju.