Svijet
0

Rusija zabrinuta zbog napada Izraela na Siriju

SRNA
Aleksandar Lukaševič
Aleksandar Lukaševič
Rusija je danas izrazila zabrinutost zbog porasta mogućnosti strane intervencije u Siriji nakon izvještaja da je Izrael gađao određene ciljeve u okoliko Damaska.

"Ozbiljno smo zabrinuti naznakama pripreme mišljenja globalne javnosti za moguću oružanu intervenciju u interni sukob u Siriji", rekao je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Aleksandar Lukaševič.

On je sugerisao da su te zabrinutosti dijelom proizašle iz medijskih izvještaja o navodnoj upotrebi hemijskog naoružanja u sukobu u kojem je u protekle dvije godine poginulo 70.000 ljudi.

Prema njegovim riječima, Moskva analizira i izvještaje o izraelskim vazdušnim udarima 3. i 5. maja na lokacije u predgrađu Damaska, što izaziva posebnu uzbunjenost".

"Dalja eskalacija oružanog sukoba dodatno uvećava rizik od stvaranja novih oblasti tenzija, pored Sirije u Libanu te destabilizaciju, do sada relativno mirne atmosfere na libansko-izraelskoj granici. Ne smije se dozvoliti internacionalizacija veoma opasnog i razornog internog sukoba u Siriji", rekao je Lukaševič.

Damask je optužio Izrael da pokušava da pruži podršku pobunjenicima, što je negirao poslanik iz Kneseta Cahi Hanegbi.

Hanegbi je izraelskom radiju rekao da je cilj vlade premijera Benjamina Netanjahua da izbjegne povećanje tenzija sa Sirijom i da treba da bude jasno da ako bude neke aktivnosti, da je usmjerena samo protiv Hezboolaha ne i sirijskog režima.