Bolkirat će i YouTube?
25

Rusija zabranila prikazivanje filma "Nevinost muslimana"

SRNA
Moskva
Moskva
Sud u Rusiji zabranio je danas prikazivanje spornog antiislamskog filma, čime se otvara put potencijalnom blokiranju web stranice YouTube u ovoj zemlji.

Moskovski sud zaključio je da video-snimak, koji je napravljen u SAD i prikazuje proroka Muhameda kao nemoralnu osobu, spada u ekstremističke sadržaje.

Tužilac Viktorija Maslova rekla je pred sudom da film "prikazuje islamsku vjeru u lošem svjetlu i doprinosi vjerskoj netoleranciji u Ruskoj Federaciji", prenijela je agencija Itar-tass.

Prema zakonu koji stupa na snagu 1. novembra, internet stranice koje prikazuju sadržaje zabranjene u Rusiji stavljaju se u poseban registar, nakon čega provajderi interneta imaju obavezu da blokiraju pristup tim stranicama u roku od 24 sata.

Google, koji je vlasnik YouTubea, saopćio je da je spreman da blokira pristup filmu korisnicima u Rusiji, čim dobije sudsku odluku o zabrani, prenijela je Agencija RIA novosti.

Google je do sada blokirao trinaestominutni video u brojnim muslimanskim zemljama, uključujući Egipat i Libiju, gdje su demonstranti napali američke diplomatske misije.

Ruski ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov, jedan od protivnika novog zakona, izjavio je prošlog mjeseca da sporni video snimak može da bude iskorišten kao izgovor za blokiranje YouTubea.