Svijet
0

Rusija za zajedničku borbu s EU protiv afganistanske droge

FENA
Viktor Ivanov
Viktor Ivanov
Rusija predlaže Evropskoj uniji (EU) zajedničku borbu protiv šverca droge iz Afganistana, izjavio je danas predsjednik ruskog državnog komiteta za borbu protiv narkotika Viktor Ivanov.

"Rusija je predložila međunarodnoj zajednici, u NATO-u, a i u Evropskom parlamentu (EP), plan 'Duga-2', koji je odobrio ruski predsjednik", saopćio je Ivanov na savjetovanju u Moskvi na kojem je učestvovao poslanik EP Pino Arlaki, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ivanov je rekao da ruski plan predviđa podizanje problema afganistanske proizvodnje droge do nivoa prijetnje međunarodnom miru i sigurnosti, razradu i realizaciju programa unapređenja privrede Afganistana putem infrastrukturnog razvoja, formiranje najmanje dva miliona radnih mjesta za Afganistance, kao i uništavanje usjeva narkotika i pravljenje spiska za sankcije vlasnika zemlje s plantažama maka.

Arlaki, koji je autor evropske petogodišnje strategije za uništavanje proizvodnje droge u Afganistanu, izjavio je da je za tu svrhu potrebno približno 500 miliona eura.

Po njegovim riječima, to je za deset posto manje od sume koju EU godišnje šalje u Afganistan za različite civilne namjene, prenio je Itar-Tass.

Italijanski političar, koji je od 1997. do 2002. bio izvršni direktor Uprave UN-a za borbu protiv narkotika i kriminala, rekao je da je u osnovi strategije zamjena gajenja opijata drugim poljoprivrednim kulturama i da očekuje da se godišnje količine usjeva opijata smanjuju za po 20 posto.

RIA Novosti podsjećaju da ruska Federalna služba za kontrolu prometa narkotika ima podatke da se u Afganistanu proizvodi 90 posto heroina u svijetu.

U Rusiji, gdje od droge godišnje umire 30 do 40 hiljada ljudi, "troši" se 75 do 80 tona afganistanskog herona za godinu dana, navodi ta agencija.