Dmitrij Medvedev
0

Rusija za razgovare sa SAD-om o antiraketnoj odbrani

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je spremna da razgovara sa Sjedinjenim Američkim Državama o postojećim globalnim programima antiraketne odbrane, rekao je u Washingtonu predsjednik Dmitrij Medvedev, javio je Reuters.

Predsjednik Medvedev je u subotu uvečer istovremeno rekao da se Rusija nada da će administracija novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame dovesti do poboljšanja odnosa između dvije države.

"Nećemo učiniti ništa, sve dok Amerika ne načini prvi korak", rekao je Medvedev povodom svoje ranije izjave da će Rusija odgovoriti na plan SAD-a da u Poljskoj i Češkoj postave dijelove svog antiraketnog štita.

"Mislim da imamo šanse da riješimo probleme tako što ćemo se dogovoriti o globalnom antiraketnom sistemu ili, kao najmanje što možemo da učinimo, tako što ćemo pronaći rješenje o postojećim programima, čime bi Ruska Federacija bila zadovoljna", dodao je predsjednik Medvedev.

"Odnosima između SAD-a i Rusije nedostaje potrebno uzajamno povjerenje. Polažemo nade da će se to povjerenje obnoviti dolaskom nove američke administracije", rekao je Medvedev u vašingtonskom Vijeću za vanjske poslove.

Britanska novinska agencija je ove izjave Medvedeva protumačila kao nagovještaj popuštanja u ruskom suprotstavljanju američkim planovima za postavljanje raketnog štita u Istočnoj Evropi.

Ruski predsjednik boravio je u Washingtonu na samitu grupe G-20, kojim je predsjedavao odlazeći američki predsjednik George Bush, koji mjesto šefa Bijele kuće napušta 20. januara.