Dmitrij Medvedev
0

Rusija za koordinaciju sa EU

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija teži koordinaciji napora s Evropskom unijom u odgovoru na nove izazove i prijetnje, izjavio je danas ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na otvaranju zvaničnog dijela 21. redovnog polugodišnjeg samita Rusija - EU u sibirskom gradu Hanti-Mansijsku.

Prema njegovim riječima, susret u glavnom gradu Hantimansijskog autonomnog okruga, koji je prvi u Rusiji po eksploataciji nafte, simboličan je u "atmosferi povećanih energetskih problema, koji će biti u orbiti današnjeg susreta".

"Iako, pozivajući vas prošle godine u Hanti-Mansijsk, nismo ni pretpostavljali kakvu će oštrinu dostići to pitanje poslije osam mjeseci", rekao je ruski predsjednik.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso izrazio je zabrinutost zbog visokih cijena energenata.

"Energetika zauzima veliku pažnju u našim trgovinsko-ekonomskim odnosima. Rusija je tradicionalni isporučilac u zemlje EU", rekao je Barroso, dodajući da "visoke cijene energenata mogu pogoršati situaciju", ali da su "uglavnom" ekonomski odnosi Rusije i EU "zdravi".

Ruski predsjednik izrazio je na početku susreta s Barrosom, visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom i slovenskim premijerom Janezom Janšom, čija zemlja predsjedava Unijom, zadovoljstvo zbog prevazilaženja razlika unutar Evrope i odobravanja početka pregovora o zaključivanju novog dugoročnog sporazuma o saradnji s Rusijom.

Medvedev je također izrazio očekivanje da će biti održan otvoren razgovor i da će uzajamni odnosi dobiti novi impuls.

Ruski predsjednik je sinoć priredio neformalnu večeru, tokom koje su razmotrena aktuelna međunarodna pitanja.

Medvedev, Solana, Barroso i Janša su razmotrili aktuelna međunarodna pitanja, razgovaralo se o procesima u svjetskoj ekonomiji, situaciji u međunarodnom finansijskom sistemu i o pitanjima proizvodnje namirnica.

Gosti iz EU pokazali su veliko interesiranje prema inicijativi ruskog predsjednika o razradi novog sporazuma o evropskoj sigurnosti i interesirali se za ocjenu Medvedeva o sigurnosti u Evropi, javio je Tanjug.

Sinoćnji razgovor protekao je, prema izvorima u ruskoj delegaciji, u veoma dobronamjernoj atmosferi.