Svijet
0

Rusija za jednogodišnji moratorij u slučaju al-Bashira

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija podržava poziciju međunarodnih organizacije koje su se obratile Vijeću sigurnosti UN-a s pozivom da se na godinu dana obustavi krivično gonjenje i istraga protiv predsjednika Sudana Omara Hasana al-Bashira, izjavio je u četvrtak službeni predstavnik ruskog ministarstva vanjskih poslova Andrej Nesterenko.

U Nesterenkovoj je izjavi navedeno da su se Aflička unija, Arapska liga, Organizacija islamske konferencije (OIC) i Pokret nesvrstanih obratili Vijeću sigurnosti UN-a pozivom da se iskoristi takva mogućnost u skladu sa stavom 16 Rimskog statuta.

On je kazao da se ruska strana s razumijevanjem odnosi prema takvoj poziciji, vođena interesima napretka mirnog rješavanja situacije u sudanskoj provinciji Darfur, uz osigurnje pravednosti i normi međunarodnog prava.

U saopćenju je navedeno da je zahtjev tužitelja Međunarodnog krivičnog suda (ICC) iz jula 2008. za izdavanje naloga za hapšenje Bashira afrička i arapska zajednica dočekala sa zabrinutošću zbog mogućih negativnih posljedica na proces rješavanja krize koji takav korak može izazvati.

Nesterenko je kazao da Al-Bashir, kao šef države koja nije učesnica Rimskog statuta ICC-a u skladu s općim međunarodnim pravom ima imunitet najvišeg zvaničnog lica države, prenio je Tanjug.