Sergej Lavrov
0

"Rusija za dijalog o taktičkome nuklearnom oružju"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija je spremna na dijalog o taktičkome nuklearnom naoružanju u Evropi, ali taj dijalog treba da se vodi izravno, a ne preko medija, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

"Rusija već dugo godina poziva da se učini prvi korak, upravo da se cjelokupno taktičko oružje skloni na teritoriju zemalja čije je", rekao je Lavrov, ističući da je Rusija "otvorena za dijalog o svakom pitanju izravno a ne preko sredstava informiranja".

Šef ruske diplomatije je tako prokomentirao poziv šefova poljske i švedske diplomatije Carla Bildta i Radoslawa Sikorskog Rusiji da povuče taktičko nuklearno oružje iz oblasti koje graniče s Evropskom unijom, između ostalog iz Kalinjingradske oblasti i s poluotoka Kola na sjeverozapadu Rusije u Murmanskoj oblasti, navela je agencija Itar-Tass.

Bildt i Sikorski su predložili Rusiji i SAD-u da donesu mjere usmjerene na "značajno smanjenje" te vrste naoružanja u Evropi.

"Te mjere mogu biti rezultat pregovora, ali postoji mogućnosti i za značajne jednostrane napore usmjerene na jačanje povjerenja", napisali su oni u članku objavljenom u New York Timesu i International Herald Tribuneu.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare s norveškim kolegom Jonasom Garom Stereom u Moskvi rekao da je posljednjih sedmica sudjelovao na manifestacijama kojima su prisustvovale norveške i švedske kolege, a da ta tema nije doticana.

"Ako su odlučili tu ideju iznijeti s novinskih stranica, a ne u izravnim kontaktima, znači da imaju neki cilj koji ne odgovara sasvim zadatku rješavanja pitanja", rekao je šef ruske diplomatije.

Itar-Tass je podsjetio da je vicepremijer Sergej Ivanov 2005. godine s mjesta ministra odbrane Rusije poručio da je Rusija spremna razgovarati o taktičkome nuklearnom oružju kada ga sve zemlje koje ga posjeduju budu držale na svojoj teritoriji.

"Rusija taktičko nuklearno oružje drži kod sebe, za razliku od drugih država", rekao je tada Ivanov, imajući u vidu SAD, koji ima nuklearno oružje u bazama nekoliko evropskih zemalja, navodi Itar-Tass.

Ruska državna agencija prenijela je i podatke Moskovskog centra Carnegie, Međunarodnog instituta za mir i drugih autoritativnih istraživačkih organizacija, da taktička nuklearna punjenja SAD-a postoje na teritoriji nekoliko evropskih zemalja članica NATO-a, između ostalog, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Belgije, Nizozemske i Turske.