Svijet
0

Rusija uznemirena učestalim izjavama o mogućnosti napada na Iran

FENA
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je zabrinut zbog učestalih izjava i prognoza o mogućim vojnim napadima na Iran.

Na savjetovanju članova ruske vlade s predsjednikom Vladimirom Putinom, Lavrov je rekao da takvu mogućnost nije isključio i u svojim nedavnim izjavama potpredsjednik SAD Richard Cheney.

Na pitanje Putina "o kakvim se udarima radi" i da li "bez mandata UN-a", šef ruske diplomatije je rekao da se oni koji o tome govore ne pozivaju na mandat, i da je potpredsjednik SAD-a nedavno u Australiji rekao da "ne isključuje takvu mogućnst", jer "ne treba dozvoliti Iranu da ignorira stav međunarodne zajednice".

Lavrov je za današnji sastanak "šestorke" (pet zemalja Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke) u Londonu na nivou zamjenika ministara vanjskih poslova rekao da neće biti jednostavan, budući da "iransko rukovodstvo ne daje zadovoljavajuće odgovore na pitanja Međunarodne agencije za atomsku energiju" (IAEA), uz učestale prognoze o tome da bi na Iran mogao biti izvršen udar.

"Mi ćemo raditi sve da bi se došlo do sporazumnog rješenja", rekao je Lavrov, dodajući da je na prošlonedjeljnom sastanku o Iranu između Rusije, SAD-a, Njemačke i visokog predstavnika Evropske unije Javierom Solanom dogovoreno da se nastavi rad u okviru VS UN i da se pokuša pronaći osnova za nastavak pregovora.

Međunarodna zajednica strahuje da bi Iran, poslije odustajanja od moratorija na obogaćivanje urana, mogao nuklearni program da upotrijebi u vojne svrhe.