Nakon početka napada
0

Rusija upozorava na prijetnju od "tragedije" u Alepu

FENA
Sergej Lavrov (Foto: Anadolija)
Sergej Lavrov (Foto: Anadolija)
Rusija je u subotu upozorila da prijeti "tragedija" Alepu, drugom po veličini gradu u Siriji, ocijenivši da nije "realno" očekivati da sirijska vlada ostane skrštenih ruku dok naoružani pobunjenici okupiraju velike gradove.

"Pokušavamo uvjeriti vladu da ona treba napraviti prve korake", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare zajedno sa svojim japanskim kolegom u Sočiju.

"Ali dok naoružana opozicija zauzima gradove kao Alep, gdje se priprema druga tragedija, kako sam razumio, nije realno da će ona (vlada) to prihvatiti", dodao je.

Sirijska vojska je pokrenula kontraofanzivu protiv pobunjenika u subotu u Alepu, a zapadne vlade su zabrinute od moguće represije nad civilima.

"Kako se možemo nadati da se u jednoj takvoj situaciji vlada može jednostavno povući i reći: dobro, ja sam se prevarila. Dođite i srušite me, promijenite režim", pitao se Lavrov na toj konferenciji koju je prenosila državna televizija.

"Jednostavno nije realno. Nije jer smo mi privrženi ovom režimu, ali i jednostavno jer tako ne ide", rekao je on.

U Siriji su "ekscese počinile sve strane... Mi moramo izvršiti pritisak na svaku stranu", izjavio je Lavrov, optužujući Zapad da daje pomoć opozicionim borcima.

"Naši zapadni partneri... s izvjesnim sirijskim susjedima bitno potiču, podržavaju i vode oružanu borbu protiv režima", naglasio je šef ruske diplomatije.

"Cijena toga je uvijek više krvi", dodao je.

Rusija je stalno odbijala optužbe prema kojima Moskva podržava režim Bashara al-Assada u krizi, tvrdeći da ima uravnotežen pristup, kritikujući zapad da se svrstao na stranu pobunjenika.