Svijet
0

Rusija: Uhapšeni aktivisti Greenpeacea

SRNA
Ruska policija uhapsila je danas u Moskvi aktiviste organizacije za zaštitu čovjekove okoline "Greenpeace", koji su protestovali ispred kancelarije kompanije "Gazprom" obučeni u kostime bijelih medvjeda.

"Aktivisti su postavili improvizovani prikaz Arktika, šatore i snijeg nakon čega su se vezali za ogradu. Kampanja je trajala oko sat vremena, nakon čega je deset aktivista, među kojima su strani državljani iz Njemačke, Austrije, Poljske i Mađarske, uhapšeno i odvezeno u policiju", rekla je portparol "Greenpeacea" Vera Bakaševa.

I aktivisti njemačkog "Greenpeacea" održali su sličan protest u Berlinu. Postavili su model naftne platforme visok tri metra preko puta kancelarije "Gazproma" u Berlinu nakon čega su prosipali crnu tečnost na led simulirajući tako prijetnju od naftne mrlje na Arktiku.

Aktivisti su izrazili protest protiv naftne proizvodnje nafte na Arktiku, koju vrši "Gaspromov" ogranak "Gazprom njeft šelf" na naftnoj platformi "Prarizlomnaja" u Pečorskom moru.

Krajem augusta aktivisti "Greenpeacea" upali su na plutajuću naftnu platformu u Pečorskom moru u Rusiji, protestujući zbog bušenja na Arktiku. Aktiviste su sa platforme otjerali mornari pomoću vodenih topova.

Ruski i međunarodni ekolozi upozoravali su da bi bušenje na ruskom Arktiku moglo imati katastrofalne posljedice zbog nedostatka tehnologije i infrastrukture za djelovanje u slučaju eventualnog nastanka naftne mrlje u udaljenom regionu sa masivnim ledenim bregovima i izloženom snažnim olujama.