NATO i EU
0

Rusija u Gruziji otišla predaleko

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iz dva briselska sjedišta, sjedišta Evropske unije i NATO saveza, jučer je jasno poručeno da Rusija prelazi dozvoljene granice i, kada je riječ o zemljama članicama NATO-a, sve dok se ruske vojne snage ne vrate na položaje prije početka krize prestat će sa radom zajedničko NATO-rusko vijeće.

To je do sada najjasnija poruka Moskvi da se mora pridržavati, s Gruzijom, potpisanog mirovnog plana.

Kriza u Gruziji, ne treba to posebno isticati, ozbiljno je zabrinula evropski, ali i euroatlantski vrh. I jedni i drugi na svojim dnevnim redovima imaju poodavno podvučenu potrebu da osnaže i prodube veze sa ruskim partnerom, posebno kada je riječ o, za Evropljane, neophodnom nesmetanom protoku ruskih energenata.

Sa stanovišta NATO-a, kriza je buknula na tlu države koja, osim jasnih evropskih apriracija, ima snažno izraženu volju da bude primljena u članstvo zemalja Sjevernoatlanstkog saveza.

Zato i ne čudi da je rasprava o situaciji u Gruziji, na neformalnom skupu ministara zemalja članica NATO-a, trajala preko četiri sata. NATO je prisiljen da konačno uobliči odgovor koji će pomoći rješavanju krize, ali i da pokaže Moskvi da strpljenje alijanse ima granice. Dok je skup još trajao, jasno se sa evropske strane oglasio visoki predstavnik EU Javier Solana:

"Nema sumnje da je ponašanje Rusa otišlo predaleko, daleko preko granica kakve bi se mogle očekivati, i zbog toga mi analiziramo situaciju i donijet ćemo odgovarajuće zaključke".

NATO je, konačno, odlučio da do povlačenja Rusa iz Gruzije nema rada zajedničkog NATO-ruskog vijeća, sigurnosno-političkog koordinacionog tijela dvije strane. I ne samo to.

Ministri su rusku vojnu akciju ocijenili kao agresiju na zemlju čiju teritorijalnu cjelovitost NATO u potpunosti priznaje i poštuje. Na neki način, ispravljajući grešku kada na aprilskom samitu alijanse nije prihvaćen akcioni plan Gruzije za članstvo u NATO savezu, danas je toj zemlji obećana saradnja na brojnim nivoima, a donijeta je i odluka da se još sinoć put Tbilisija upute NATO posmatrači, javio je Glas Amerike.

Stiče se utisak da su i NATO i EU danas više nego jučer svjesni da je cijena njihovog oglušivanja o pozive iz Tbilisija da se započnu pregovori o evropskom i NATO članstvu Gruzije postala visoka i da još uvijek raste, istovremeno uz rast opasnosti da se rusko-gruzijska kriza prelije na širu regiju.