Wikileaks
0

Rusija u Gruziji koristila kosovski presedan

FENA
Rusija je oružanim sukobom u Gruziji u augustu 2008. prkosila SAD-u podržavajući neovisnost Abhazije i Južne Osetije, iskoristivši presedan koji su SAD i zapadne zemlje stvorile na Kosovu 1999., naveo je američki diplomat u povjerljivoj depeši koju je u petak objavio WikiLeaks.

U depeši se navodi i kako su ruski analitičari izjavili da Moskva vjeruje u opravdanost "humanitarne intervencije" radi spašavanja života ljudi u Južnoj Osetiji, a da Kremlj i rusko ministarstvo obrane u tom slučaju primjenjuju isti model kakav je Zapad primijenio na Kosovu 1999. smatrajući da time ne krše međunarodne norme.

Ovu procjenu, po kojoj Moskva u Gruziji nije načinila presedan, iznijeli su direktor Instituta za strateška istraživanja Sergej Oznobiščev, Dmitrij Trenin iz Centra Carnegie, Ivan Safrančuk iz Svjetskoga sigurnosnog instituta i Aleksandar Belkin iz Vijeća za vanjsku i sigurnosnu politiku.

"Usprkos tome što je često kritizirala intervencije provedene bez mandata Ujedinjenih naroda, Rusija ipak smatra da nije načinila presedan, već je samo primijenila model koji su postavile Sjedinjene Američke Države", navodi se u dopisu.

Vezu između događaja u Gruziji i onih na Kosovu naglasila je i Masha Lipman iz moskovskog centra Carnegie, rekavši kako na to ukazuje i sama činjenica da ruske vlasti koriste izraz "genocid" u vezi s Abhazijom i Južnom Osetijom, prenio je Tanjug.

U depeši se, između ostalog, navodi i da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osporio teritorijalni integritet Gruzije i rekao da SAD treba izabrati između "iluzornog projekta nazvanog vodstvo Gruzije i stvarnog partnerstva s Rusijom".