Svijet
0

Rusija traži garancije u vezi s raketnim štitom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Rusija želi uvjerljive garancije SAD-a i njegovih evropskih saveznika da proturaketni štit koji planira neće biti na štetu Moskve, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji danas dolazi u posjetu Poljskoj.

Lavrov je u intervjuu poljskom dnevniku "Viboršča" pozvao Zapad da prizna "novu realnost" na Kavkazu i slijedi primjer Moskve, koja je već priznala nezavisnost otcijepljenih gruzijskih pokrajina Južna Osetije i Abhazije.

"Otvoreni smo za ozbiljne razgovore o raketnom štitu. Ako su SAD i Poljska spremne da garantirau da evropska proturaketni sistem nije uperen protiv Rusije, spremni smo razmotriti konkretne prijedloge", naglasio je Lavrov.

On je pritom upozorio da Rusije očekuje da razgovara o "garancijama, a ne o praznim političkim gestama", prenijele su novinske agencije.

Američki proturaketni sštit, koji će biti raspoređen u Češkoj Republici i Poljskoj, bit će još dugo uperen samo protiv ruskih raketa, jer rakete iz Irana, koje Amerikanci navode kao jedinu prijetnju, ne mogu prijetiti ni Evropi ni SAD-u, ustvrdio je Lavrov.

Rusija se protivi izgradnji raketnog štita u NATO članicama Poljskoj i Češkoj, satelitima Moskve u sovjetskoj eri, navodeći da se time ugrožavaju njeni interesi.

SAD, međutim, tvrdi da je cilj ovog poduhvata da se Evropa zaštiti od mogućih napada "otpadničkih režima", pri čemu ističe Iran i teroriste.

Tenzije između Rusije i Zapada zbog planova o raketnom štitu dodatno su pojačane povodom nedavnih događaja u Gruziji.

Govoreći o odnosima Rusije i Poljske, Lavrov je rekao da one imaju "ogromne mogućnosti" za saradnju, spomenuvši i da dvije zemlje karakteriziraju zajednička historija, kultura i ekonomska nezavisnost.

Šef ruske diplomatije trebalo bi da, kasno popodne, stigne u Varšavu, gdje će razgovarati s kolegom Radekom Sikorskim i premijerom Donaldom Tuskom.