Svijet
0

Rusija spremna razmotriti slanje trupa u Siriju ako to zatraži Damask

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Rusija je spremna da razmotri slanje trupa na sirijsko tlo ako to od nje zatraži predsjednik Bašar el-Assad, rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
  • Ako bude zahtjeva (od Damaska), prirodno, to će se razmotriti u okviru naših bilateralnih kontakata - rekao je Peskov, a prenijela državna novinska agencija Ria Novosti.

  • Teško je govoriti o ovome jer to ostaje kao hipoteza - dodao je on, ne precizirajući u kojim uslovima bi ovi vojnici bili raspoređeni.

Rusija je značajno pojačala posljednjih dana svoje prisustvo u pokrajini Latakija, uporištu sirijskog predsjednika Bašara el-Assada.

Sjedinjene Američke Države su osudile ovu strategiju, tvrdeći da Rusija konstruira "novu zračnu bazu"u Latakiji s montažnom zgradom, mobilnim zračnim kontrolnim tornjem, gdje će biti deseci vojnika, artiljerija i tenkovi.

U srijedu američki državni tajnik John Kerry, koji je tri puta razgovarao telefonom s Lavrovom u toku jedne sedmice, ponovio je da vojna pomoć Moskve režimu predsjednika Bašara el-Assada rizikuje da još pojača sukob u Siriji.

Istovremeno, ruska novinska internetska stranica Gazeta.ru je u petak objavila da ruski vojnici protestuju protiv mogućih naredbi o njihovom slanju u Siriju.

Prema internetskoj stranici, a koju navodi vojnik po imenu Aleksej, trupe su poslane u jednu luku na jugu Rusije, a da ih nije obavijestila o njihovoj budućoj destinaciji i da strahuju da će biti poslane u Siriju bez zvanične naredbe.

Dmitrij Peskov je rekao da Vijeće za ljudska prava u Kremlju nije dobilo nijednu žalbu vojnika koji strahuju da će biti poslani u Siriju.