Svijet
0

Rusija spremna priznati nezavisnost Južne Osetije i Abhazije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vijeće Federacije (gornji dom ruskog parlamenta) održat će u ponedjeljak vanrednu sjednicu na kojoj će raspravljati o priznavanju nezavisnosti separatističkih gruzijskih regija Južne Osetije i Abhazije, javila je u srijedu ruska državna agencija Ria Novosti.

"Vijeće Federacije spremno je priznati status nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije ako narodi tih republika to žele i ako tako odluči ruski predsjednik", kazao je Mironov u Vladikavkazu, u Sjevernoj Osetiji, na jugu Rusije.

Ako bude donesena pozitivna odluka, bit će proslijeđena predsjedniku Dmitriju Medvedevu, kazao je on i dodao: "Ovo pitanje se može riješiti u dosta kratkom roku."

Sjeverna Osetija, ruska regija koja graniči s Južnom Osetijom, uputila je senatu pismenu molbu da se prizna nezavisnost Južne Osetije, izjavio je potpredsjednik gornjeg doma Aleksandar Toršin, prenio je AFP.

Dopredsjednik abhaskog parlamenta Vjačeslav Cugba rekao je u srijedu da gruzijska pokrajina Abhazija namjerava od Rusije tražiti službeno priznanje nezavisnosti.

Abhaski parlament trebalo bi da danas poslijepodne raspravlja o zahtjevu predsjednika samoproglašene republike Sergeja Bagapša.