Minhen
0

Rusija spremna na pregovore sa SAD-om

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je spremna da, što je prije moguće, sa Sjedinjenim Američkim Državama započne pregovore o antiraketnoj odbrani, izjavio je u petak navečer na konferenciji o sigurnosti u Minhenu potpredsjednik ruske vlade Sergej Ivanov.

Dodao je da je ruska strana, uključujući i predsjednika Dmitrija Medvedeva, jasno dala do znanja da želi da pregovara sa SAD-om o ovim pitanjima.

  • Stvari su se promjenile i sada imamo jedinstvene mogućnosti, rekao je Ivanov te dodao da je umereni optimista kada je u pitanju Sporazum o antibalističkim raketama (ABM), javio je Itar-Tass.

  • U slučaju ABM ne postoji krajnji rok, za razliku od situacije sa START-1 (Sporazumom o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja). Imamo dosta vremena na raspolaganju, rekao je Ivanov.

Ivanov je, istovremeno, pozvao sve zemlje koje se bave istraživanjima atomske energije da se što prije uključe u Sveobuhvatni ugovor o zabrani nuklearnih proba.

  • Odlaganja nuklearnih testova nisu adekvatna zamjena za obavezujući sporazum. Zbog toga bi trebalo da svaka zemlja što prije potpiše i ratifikuje sporazum, naglasio je Ivanov.

  • Pored toga, Rusija se nada da će se sve države, posebno one koje provode nuklearna istraživanja ili posjeduju velike količine atomskog materijala, priključiti dopunskom protokolu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji predstavlja pouzdan sigurnosni mehanizam, rekao je Ivanov.

Potpredsjednik ruske vlade je, takođe, nagovjestio, novi sporazum o zabrani razmještanja nuklearnog naoružanja van granica sopstvene zemlje, koji bi se nadovezao na START-1. Ovaj sporazum, koji bio bio zasnovan na STARTU-1, uključivao bi zabranu razmještanja strateškog naoružanja van nacionalnih teritorija, kao i zabranu militarizacije svemira.

  • START-1 ističe 5. decembra 2009. i krajnje je vrijeme da načinimo sljedeći korak, rekao je Ivanov.

Ruski predsjednik Medvedev u subotu je jasno rekao da Moskva neće razmjestiti raketni sistem "Iskander" u Kalinjingradskoj oblasti ako SAD ne postave dijelove svog antiraketnog štita u centralnoj Evropi.

  • Predsjednik Medvedev je od samog početka veoma jasno i nedvosmisleno isticao da ako presretači raketa ne budu postavljeni u Češkoj i Poljskoj, kao što je planirala prethodna američka administracija, neće biti ni 'Iskandera' u Kalinjingradu, ponovio je Ivanov.