Vladimir Putin
0

Rusija spremna da razmotri privatizaciju gasovoda

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Rusija je spremna da razmotri mogućnost učešća u privatizaciji ukrajinskog gasovodnog sistema, uz pristanak Ukrajine, izjavio je u nedjelju ruski premijer Vladimir Putin.

"Možemo da uzmemo učešća u privatizaciji ukoliko Ukrajina ima takvu želju. Predlagali smo, međutim, nekoliko godina izdavanje sistema, koji bi tako ostao vlasništvo ukrajinske države", rekao je Putin u intevjuu za njemačku TV stanicu "ARD", a prenio Itar-Tass.

Putin je rekao da je to bio zajednički prijedlog Rusije i Njemačke, koji je tadašnja ukrajinska administracija prihvatila, poslije čega je potpisan zajednički memorandum.

"Memorandum je bio o uspostavljanju međunarodnog konzorcijuma koji bi uključio italijanske ili, možda, francuske partnere i iznajmljivanje ukrajinske mreže za transport gasa", rekao je Putin i dodao da Rusija "može da uzme učešća i u privatizaciji, ako ukrajinska strana to želi".

Ukrajina smatra svoje gasovode "nacionalnim blagom" i protiv je privatizacije, rekao je ruski premijer.

Rusija predlaže Evropskoj uniji da odobri zajam Ukrajini da bi mogla da vrati dug "Gaspromu".

"Ukoliko Ukrajina nema novca (da podmiri dug 'Gaspromu') zašto joj ne dati zajam?", rekao je Putin i podsjetio da je Rusija dala zajam od dvije miljarde dolara Bjelorusiji.

Putin je rekao da je "Gasprom" izgubio 800 miliona dolara zbog prekida isporuke gasa preko Ukrajine i da je ugled te ruske kompanije narušen.

Evropa treba da pošalje Ukrajini jasnu poruku o potrebi za normalnim i civiliziranim ponašanjem, istakao je ruski premijer.

"Ukrajina je potpisala Energetsku povelju i predstavila se kao civilizirana evropska država. Ona, stoga, ne smije nikada da blokira transport u Evropu, uprkos žarkoj želji da uzme gas po cijenama nižim od svjetskih", rekao je Putin.

On smatra da Evropa treba da pošalje jasnu poruku, ali ne Rusiji, koja ne želi da prodaje svoje proizvode po suviše niskoj cijeni, "već Ukrajini, koja mora da se ponaša na normalan i civiliziran način".

Ruski premijer je rekao da države preko kojih se obavlja transport moraju da znaju da snabdjevači imaju alternativne puteve za isporuku svojih proizvoda.

"Tranzitne države ne treba da imaju iluzija. Mlade moraju da znaju da mladoženje uvijek imaju izbor", rekao je Putin.