Svijet
0

Rusija: Spor s Ukrajinom mogao bi prestati ako plate dug za plin u roku od sedmice

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ukrajina bi trebala pronaći način da plati dug za ruski plin u roku od sedmice, izjavio je u srijedu ruski ministar energertike Aleksandar Novak, sugerirajući da bi se spor okončao kada Moskva dobije finansijske garancije od Kijeva.

Posljednji krug razgovora o dugu za gas između Moskve i Kijeva okončan je u utorak navečer u Bruxellesu bez sporazuma o sporu koji je nagnao Rusiju da prekine snabdijevanje gasom svog susjeda sredinom juna, potencijalno ometajući priliv gasa prema Evropskoj uniji.

Iako je Novak optimističan oko novih razgovora zakazanih za 29. oktobar, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je, međutim, da je skeptičan prema gradnji veza s Rusijom, naglašavajući kako su napori na postizanju spporazuma ometeni širim političkim sukobom između dvije zemlje.

Rusija je u utorak pojačala pritisak na Ukrajinu, koja je ovisna o zapadnoj pomoći, zahtijevajući uvjeravanja o tome kako će Kijev pronaći novac kojim bi platio dug Moskvi. Ranije je Ukrajina tražila od EU dodatne dvije milijarde eura kredita.

Novak je izjavio novinarima na energetskoj konferenciji u Moskvi da su dvije strane skoro postigle sporazum ali da su razgovori ušli u ćorsokak "drugim pitanjem - da li će Ukrajina dobiti novac da unaprijed plati snabdijevanje gasom u novembru i decembru".

Ako Ukrajinci dobiju novac, dokument će biti potpisani, ako ne, onda ćemo čekati - kazao je.