Svijet
1

Rusija: Snowden nije na našoj teritoriji

Anadolija
Edward Snowden
Edward Snowden
Zvaničnici ruske policije su saopćili da bivši uposlenik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, koji se nalazi u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo" u Moksvi, može ostati u njoj koliko hoće, naglasivši da se Amerikanac, ipak, ne nalazi na teritoriji Rusije.

Ruska policija je saopćila da na ime Snowdena nije rezervisana ni avionska karta, a nije prelazio ni pograničnu kontrolu na aerodromu u Moksvi, što znači da se on i ne nalazi na teritoriji Rusije.

Također, čelnici ruske policije su izjavili da na ime Snowdena, za kojim tragaju američke vlasti, od konzularnih predstavništava nije tražena tranzitna viza.

Dodaje se da graničari u tranzitnoj zoni na aerodromu nemaju ovlaštenje provjeravati dokumenta putnika.

Zvaničnici Bijele kuće vjeruju da će Rusija izručiti Edwarda Snowdena, dok ruske vlasti tvrde da je to nemoguće, jer se on ne nalazi na teritoriji Rusije.

Također, između Rusije i SAD-a ne postoji bilateralni sporazum o izručenju osumnjičenih osoba.

Podsjećamo, Rusija i Kina su negirale bilo kakvu umiješanost u slučaj bjekstva bivšeg uposlenika CIA-e Edward Snowdena, naglasivši da nisu umiješane u njegove planove o putovanjima u druge zemlje.

Prema posljednjim informacijama, Snowden se na aerodromu "Šeremetijevo" u Moskvi trebao ukrcati u avion za Kubu, odakle bi otišao u Ekvador, gdje je već zatražio azil. Kineske vlasti su navele kako je Hong Kong imao pravo pustiti Snowdena da putuje u neku drugu državu.

Američke vlasti su prethodno saopćile da je odluka vlasti Hong Konga da oslobodi Snowdena "namjerni izbor vlade da oslobodi bjegunca, uprkos važećem nalogu za hapšenje i da odluka nesumnjivo ima negativan uticaj na američko-kineske odnose".

Prema pisanju američkih medija, “slučaj Snowden” je loš presedan koji bi mogao otkriti složene međunarodne sporazume o tome kako države tumače zakone i posebno ugovore o izručenju.

Inače, Snowden je optužen za špijunažu, jer je u listovima "The Guardian" i "The Washington Post" iznio podatke o programima koji NSA služe za špijuniranje građana putem interneta i društvenih mreža. Također, optužen je jer je bez dozvole u javnost iznio podatke o nacionalnoj odbrani i tajne obavještajne podatke, ali i za krađu državne imovine.

Snowden će biti deveta osoba u historiji optužena pred američkim sudom po krivičnom zakonu "1917 akt špijunaže". Od devet do sada optuženih, sedam je procesuirano za vrijeme administracije predsjednika Baracka Obame.