Nakon razgovora s Brahimijem
0

Rusija smatra da je nemoguće ubijediti Asada da ode s vlasti

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Rusija je saopćila u subotu da je još moguće političko rješenje sukoba u Siriji, ali da je nemoguće ubijediti predsjednika Bašara el-Asada da napusti vlast.

"Jednoglasni smo u tome da još uvijek postoje šanse da se postigne političko rješenje", izjavio je u subotu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora u Moskvi s međunarodnim izaslanikom Lahdarom Brahimijem.

Lavrov je, međutim, dodao da je nemoguće ubijediti predsjednika Asada da napusti vlast, kao što traže zapadne i arapske zemlje, nakon što je u sukobima koji traju 21 mjesec ubijeno više od 45.000 ljudi, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Brahimi je insistirao na pronalaženju političkog rješenja u Siriji kako bi se izbjegao "pakao".

"Ako treba izabrati između pakla i političkog rješenja, moramo svi raditi, bez odmora, na političkom rješenju", izjavio je Brahimi.

Međunarodni izaslanik je ipak ocijenio da čak ni promjena režima u Siriji ne bi obavezno dovela do rješenja krize.

Šef ruske diplomatije je izjavio da je "iznenađen" reakcijom Koalicije sirijske opozicije da odbije poziv Moskve na pregovore radi rješavanja krize.

Lider ove koalicije Moaz El-Hatib odlučno je u petak navečer odbacio ovu inicijativu i zatražio ispriku od Rusije zbog njenog stava u ovoj krizi.

Rusija, jedina velika sila koja održava tijesne veze sa sirijskim režimom, pozvala je ove sedmice na "energične i odlučne inicijative kako bi prestalo prolijevanje krvi u Siriji".