Moskva
0

Rusija smanjuje nuklearni arsenal

FENA
Ruski predsjednik Dmitri Medvedev i američki predsjednik Barack Obama iduće sedmice će potpisati deklaraciju koja ih obavezuje na razgovore o smanjenju nuklearnih arsenala njihovih zemalja, saopćio je u subotu savjetnik u Kremlju.
  • Dvojica lidera također će potpisati dokument o generalnim odnosima SAD-a i Rusije na sastanku u Londonu, izjavio je novinarima Sergej Prihodko, savjetnik ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, javio je Reuters.

  • Nastojat ćemo da se dogovorimo o odredbama i vremenskom okviru za rad na sporazumu koji bi zamjenio sporazum START tako da na našem narednom sastanku možemo postići prve konkretne sporazume i zaključiti naš rad do kraja godine, izjavio je Prihodko.

Ruski zvaničnici tvrde da je iznalaženje sporazuma nasljednika Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START), koji bi trebao isteći u decembru, prioritet u odnosima s novom američkom administracijom.

Sporazum START, koga su u julu 1991. potpisali američki predsjednik George Bush i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačev, doveo je do najvećeg međusobnog smanjenja nuklearnog naoružanja u historiji.